Paula Onofrei avea doar 29 de ani și a murit cu zile din cauza unei ambulanțe care nu a mai venit. Familia româncei din Italia cere să se facă dreptate în continuare, însă procurorul de caz a cerut încetarea urmării penale, susținând că nu există un „comportament profesional acuzabil” care să fi contribuit la decesul femeii.
Familia Paulei Onofrei, femeia de 29 de ani care a murit din cauza unui ulcer perforant după ce a așteptat aproape trei ore sosirea unei ambulanțe, se opune cererii procurorului de arhivare a cazului.
„A trecut un an și jumătate și sunt încă blocată în acea zi, nu s-a schimbat nimic”, mărturisește Rebecca Onofrei, sora Paulei, potrivit stiridiaspora.ro.
În dimineața zilei de 23 iulie 2022, Paula și Rebecca erau singure acasă, părinții lor erau în România, în vizită la rude. Paula, în vârstă de 29 de ani, a început să acuze simptomele a ceea ce se va dovedi mai târziu a fi un ulcer perforant.
„Nu-mi mai simt mâinile și picioarele”, i-ar fi spus Paula surorii sale, care a chemat imediat ajutoare. Rebecca a dat patru telefoane, cerând ajutor medical disperat, pe măsură ce starea Paulei se înrăutățea. Paula a așteptat 157 de minute venirea medicilor, însemnând mai mult de două ore și jumătate. Acest timp este, în astfel de cazuri, fatal.
Cu două zile mai devreme, Paula se dusese la urgențe acuzând crampe abdominale severe. Medicii de acolo au suspectat că este vorba de o simplă colită și, după ore întregi de așteptare, Paula a decis să plece acasă, în ciuda durerilor atroce. În dimineața zilei de 23 iulie, starea ei s-a înrăutățit, iar sora ei a decis să cheme o ambulanță care, însă, a sosit mult prea târziu.
Paramedicii au ajuns la casa familiei Onofrei, în cartierul Casalotti de la periferia Romei, când Paula era deja moartă. Decesul romîâncei a fost declarat la ora 17:14, deși primul apel teelfonic a fost făcut la ora 13:03.
„Nimeni nu i-a spus Rebeccăi că nu sunt ambulanțe disponibile”, susține avocatul familiei Onofrei, Aurelio Padovani, continuând: „dimpotrivă, la fiecare apel, operatorul repeta că venim. Fata, să ne amintim că avea doar 18 ani și nu avea permis de conducere, a avut încredere”.
La un an și jumătate de la moartea fetei, procurorul Attilio Pisani a cerut „arhivarea procedurii penale, excluzând existența unui comportament profesional cenzurabil care să poată fi considerat ca fiind eficient din punct de vedere cauzal în determinarea decesului”. Cu alte cuvinte, nu există, din punctul de vedere al procurorului, niciun responsabil pentru moartea Paulei, pentru că starea ei ar fi fost prea gravă și, prin urmare, ar fi fost oricum imposibil să i se salveze viața.
„Cum pot stabili cu certitudine că ea nu ar fi fost salvată cu o intervenție în timp util? Sunt trei spitale la doar 10-15 km de casa noastră. Ar fi putut ajunge la spital în nici măcar o jumătate de oră, când starea ei nu era încă atât de gravă. De ce vor anchetatorii să respingă totul?”, a declarat indignată mama Paulei Artemiza.
Familia Paulei este indignată și are multe întrebări la care speră că autoritățile să răspundă. Printre ele se numără: unde erau vehiculele de urgență în acea zi de 23 iulie 2022? Ce făceau și de ce nu a ajuns nimeni la casa Onofrei înainte de o a patra atenționare la telefon? Și de ce Rebeccăi nu i s-a sugerat nicio soluție alternativă din moment ce se știa că ambulanța va ajunge târziu?