O româncă, despăgubită de CEDO cu 6.000 de euro într-un caz de neglijenţă medicală

O româncă a fost despăgubită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu 6.000 de euro, după ce s-a plâns de tratamentul medical de care a avut parte în timp ce era însărcinată, soldat cu pierderea posibilităţii de a mai avea copii, dar şi de faptul că medicul nu a răspuns pentru neglijenţă.
Romania TV
15 ian. 2013, 16:19
O româncă, despăgubită de CEDO cu 6.000 de euro într-un caz de neglijenţă medicală

Julia Kinga Csoma, născută în 1972, locuieşte în Covasna şi este soră medicală de profesie. Ea a rămas însărcinată în ianuarie 2002, însă, în cea de-a 16-a săptămână de sarcină, fătul a fost diagnosticat cu hidrocefalie. Doctorul care îi monitoriza sarcina, D.C., de la Spitalul Orăşenesc Covasna, unde lucra şi reclamanta, a consultat-o şi a decis întreruperea sarcinii.

În 13 mai 2002, femeia a fost internată în acelaşi spital, unde i s-au administrat medicamente care să inducă avortul, însă fără rezultat. A doua zi, i s-a injectat glucoză concentrată, în acelaşi scop, constatându-se ulterior că fătul nu mai mişcă. În cursul nopţii, femeia a făcut febră 39 de grade şi a avut frisoane până dimineaţă. În tot acest timp, nu ar fi fost consulată de medicul ei, fiindu-i doar administrate pastile pentru durere.

Dimineaţa, aflându-se în continuare în salon, femeia eliminat fătul şi a început să sângereze masiv. Sângerarea nu s-a oprit nici după ce i s-au făcut două chiuretaje, reclamanta fiind diagnosticată cu coagulare intravasculară diseminată (CID). Medicul ei a decis atunci să o transfere de urgenţă la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, aflat la circa 30 de kilometri de cel din Covasna. Deşi era în stare critică, în timpul transferului, pacienta a fost asistată doar de o soră medicală.

Când a ajuns la spitalul judeţean, doctorii de acolo au trebuit să îi facă histerectomie totală cu anexectomie bilaterală (extirparea uterului, a colului uterin, precum şi a ambelor ovare – n.r.) pentru a-i salva viaţa, se arată în expunerea faptelor din decizia Curţii.

CEDO notează, de asemenea, că femeia a depus apoi o plângere la Colegiul Medicilor Covasna, în care i-a imputat doctorului său erori medicale, după ce s-a consultat cu mai mulţi specialişti. Colegiul a împuternicit un medic de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe să facă o evaluare şi a emis, la 18 septembrie 2002, mai multe concluzii. Astfel, potrivit Colegiului, terminarea sarcinii a fost prescrisă corect, iar injecţia cu glucoză pentru a cauza avortul putea fi făcută în două feluri – abdominal, cum i s-a făcut pacientei, sau vaginal, ceea ce ar fi asigurat condiţii mai bune de igienă, presupunând însă localizarea foarte precisă a placentei, printr-o scanare cu ultrasunete. De asemenea, se recomandă ca injectarea substanţei să fie monitorizată tot cu ultrasunete, fiind necesar consinţământul scris al femeii, după ce era informată în privinţa riscurilor presupuse de această metodă. Dosarul medical al reclamantei nu conţinea vreun consimţământ scris şi nici dovada că ar fi fost suspusă unei scanări cu ultrasunete, pentru depistarea unei posibile anomalii.

Coagularea intravasculară diseminată (CID), cu care a fost apoi diagnosticată, nu a reprezentat o consecinţă directă a injecţiei abdominale, ci o complicaţie rară, foarte gravă, care poate apărea prin aplicarea acestei metode, a mai notat Colegiul Medicilor Covasna.

Luând în considerare şi faptul că diagnosticul CID a fost dat corect şi la timp pentru ca pacienta să poată fi transferată la spitalul judeţean, viaţa fiindu-i astfel salvată, Colegiul Medicilor a stabilit că nu a fost vorba despre o neglijenţă medicală.

Tot în 2002, reclamanta a depus o plângere penală împotriva doctorului, pe care l-a acuzat de vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă profesională. Procurorul care s-a ocupat de caz a consultat rapoarte emise de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Covasna şi respectiv de Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş, primul fiindu-i favorabil doctorului reclamat şi fiind contestat de reclamantă, iar celălalt consemnând mai multe nereguli în felul în care a fost tratată femeia. Procurorul a cerut şi Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Capitală să consulte aceste rapoarte şi să evalueze ştiinţific modul în care a fost tratată reclamanta. Specialiştii de la Institutul „Mina Minovici” au conchis, la rândul lor, că medicul nu se face vinovat de neglijenţă, astfel că procurorul a decis să nu-l incrimineze, decizie menţinută de un al doilea procuror şi de Tribunalul Covasna, se mai arată în decizia CEDO.

Reclamanta a făcut plângere la CEDO susţinând că nu a fost informată corespunzător de riscurile procedurii la care a fost supusă, că i-a fost pusă viaţa în pericol prin neglijenţă medicală, pierzând totodată posibilitatea de a mai face copii. Totodată, Csoma a reclamat felul în care a fost anchetat doctorul, faptul că ea nu a obţinut recunoaşterea răului făcut şi că o persoană vinovată ar fi fost protejată. Ea a cerut să i se plătească daune morale în cuantum de 75.000 de euro.

Potrivit Mediafax, curtea a decis marţi ca statul român să îi plătească reclamantei suma de 6.000 de euro cu titlul de daune morale.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Meteorologii au refăcut prognoza meteo! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont sau card la Banca Transilvania? Anunț important pentru clienți. Ce trebuie să verifici cât mai repede pentru a nu rămâne fără bani
Capital.ro
CCR e obligată! Călin Georgescu: Singura formulă este reluarea turului II!
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Soțul Ancăi Molnar cere ajutorul oamenilor, la 7 luni de la moartea make-up artistei! De ce are nevoie Claudiu, după pierderea suferită
Spynews
Fiica lui Adrian Minune a divorțat, la 6 luni de la nuntă! Adriana Simionescu confirmă despărțirea de tatăl fetiței
Evz.ro
Mari emoții pentru Halep. Începe procesul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură. Un cazan de la CET Brazi s-a spart marți dimineață
Cancan.ro
A comis-o grav… Ginerele lui Gigi Becali s-a afumat și a vrut s-o combine pe nepoata latifundiarului!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Îi ia locul lui Călin Georgescu. A explodat bomba: Dacă nu-l lăsa CCR, candidează doamna Cristela. Ea îi bate pe toți
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Liderii AUR cer reluarea turului II al alegerilor anulate. Mutare-bombă după demisia lui Klaus Iohannis
substantial.ro
Coreea de Nord acuză SUA de ‘act militar ostil’ după sosirea unui submarin în Coreea de Sud
MediaFlux
SE RECALCULEAZĂ PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic