Tragedia s-a întâmplat în luna mai, în timp ce Roxana Sorina Buta se grăbea să ajungă acasă, de la localul unde lucra, ea fiind chelneriţă. Era ora 1:30 dimineaţa, întuneric şi ploua.
Povestea ei a intrat în atenţia presei abia acum, fiind scrisă de New York Times, după ce opinia publică a reacţionat faţă de faptul că, după atâta timp, şoferul vinovat nu a primit nici măcar o amendă.
Povestea tinerei chelneriţe care trăia şi lucra în America, împreună cu părinţii ei, visând la o carieră artistică, i-a impresionat în schimb pe americanii de rând. Prietenii Roxanei şi americani mişcaţi de cazul ei pichetează insistent intersecţia unde s-a petrecut tragedia, în speranţa că vor atrage atenţia autorităţilor din New York să înăsprescă legislaţia, în sensul de a le da pedepse ferme şi mai aspre şoferilor iresponsabili, care scapă cu mare uşurinţă nepedepsiţi, chiar şi când comit fapte grave, cum a fost accidentul în care Roxana a fost ucisă.
Autorităţile americane nu au reuşit să stea de vorbă cu şoferul care a comis crima. Individul nu a răspuns la nicio somaţie pentru interogatoriu a poliţiei. În final, poliţiştii au dat de el, dar ancheta va dura mult şi bine. Autorităţile judiciare se apără, spunând că ancheta este în curs. Locuitorii din New York ştiu însă, din experienţe anterioare, că sunt şanse minime ca astfel de cazuri să încheie cu pedepsirea vinovatului.
Statisticile arată că numărul accidentelor în America este în scădere. În schimb, din circa 3000 de accidente grave, dar fără morţi, numai 63 au fost investigate de poliţie anul trecut. Şi mai şocant, datorită legislaţiei extrem de permisive care îi scuteşte, practic, chiar şi pe şoferii criminali de orice răspundere, este de ajuns ca şoferul vinovat să spună „nu am văzut victima” pe stradă şi scapă, fără alte investigaţii. Poliţia intervine numai când victima unui accident este pe moarte. În celelalte cazuri, victimele sunt considerate „pagube colaterale”.