Un student la Universitatea Durham a descoperit capul aproape intact cu ocazia unor săpături arheologice desfăşurate în locaţia fortului roman de la Binchester, un important punct strategic al Imperiului Roman construit în jurul anului 100 d.Hr. în regiunea Durham din nord-estul Angliei, potrivit Agerpres.
Arheologii sunt de părere că cineva a aruncat probabil sculptura de 20 de centimetri la gunoi odată cu abandonarea fortului, în secolul IV, în perioada de declin a imperiului.
Cercetătorii nu ştiu deocamdată cine este reprezentat în sculptură, dar au remarcat asemănarea cu o sculptură similară descoperită în 1862 şi inscripţionată cu numele ‘Antenociticus’ – o zeitate celtică a războiului primită în panteonul roman.
‘Este probabil capul unei zeităţi – nu putem fi siguri care anume, dar seamănă foarte bine cu capul lui Antenociticus’, conform lui David Petts, arheolog de la Universitatea Durham care a participat la săpături. ‘S-ar putea să nu descoperim niciodată identitatea sculpturii, dar continuăm săpăturile în sit şi poate găsim alte elemente care să ne ajute să o identificăm şi să ne ofere mai multe detalii despre viaţa romană la Binchester în perioada de declin a imperiului’, a mai adăugat el.
Arheologii sunt interesaţi în special de estetica unică a acestei sculpturi ce îmbină elemente clasice romane cu elemente artistice regionale romano-britanice. De asemenea, unele trăsături ale feţei par a fi de origine africană, dar acestă observaţie rămâne deocamdată pur speculativă. ‘Dacă este o sculptură reprezentând un african, ar putea fi extrem de importantă, dar deocamdată nu putem fi siguri’, a subliniat Petts.
Săpăturile au fost desfăşurate în colaborare cu Universitatea Stanford în cadrul unui proiect arheologic menit să adune noi dovezi istorice din perioada decăderii Imperiului Roman.