O senatoare PPDD vrea să scurteze vacanţele parlamentarilor

Senatorul PPDD Steliana Miron a declarat, marţi, că va depune la Comisia de regulament a Senatului un amendament prin care vacanţa parlamentară a senatorilor să fie redusă doar la luna august, prevederea având în vedere ralierea Senatului la normele PE, informează Mediafax. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că susţine iniţiativa ca vacanţa parlamentară să fie redusă la luna august, el arătând că această iniţiativă este agreată şi de copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Romania TV
05 nov. 2013, 09:54
O senatoare PPDD vrea să scurteze vacanţele parlamentarilor

„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei de regulament, voi depune un amendament privind micşorarea vacanţei parlamentare, astfel încât aceasta să fie ca la Parlamentul European, doar în luna august. În ce priveşte vacanţa de iarnă, amendamentul prevede să nu mai fie liberă toată luna ianuarie, iar sesiunea parlamentară să înceapă de pe 15 ianuarie”, a precizat Steliana Miron.

Ea a menţionat că acest amendament va fi trimis de la Comisia de regulament către Comisia de modificare a Constituţiei pentru ca această prevedere să fie stipulată şi în noua lege fundamentală.

Miron a precizat că a discutat despre iniţiativa sa cu colegii senatori din grupul parlamentar PPDD, care o agreează.

Ea a spus că motivul pentru care va înainta acest amendament ţine de necesitatea ca senatorii să aibă mai mult timp pentru a aprofunda iniţiativele legislative.

La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a precizat că această iniţiativă a Stelianei Miron este una pe de o parte binevenită şi pe de altă parte unanim acceptată.

Greblă a subliniat însă că această iniţiativă este prematură, deoarece ar trebui mai întâi modificată Constituţia, întrucât sesiunile parlamentare şi data lor de începere şi de terminare sunt prevăzute în legea fundamentală.

„Cred că a fost anunţată prematur această iniţiativă, înainte de a pune în discuţie la Comisia de revizuire a Constituţiei o modificare în acest sens. Până azi nu s-a făcut o asemenea iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât a veni acum în spaţiul public şi a anunţa că peste trei ani nu ştiu ce o să se întâmple e o chestiune care depăşeşte rigoarea cu care eu analizez în general proiectele de lege”, a subliniat Greblă.

Şi Valeriu Zgonea a spus că USL a promis în campania electorală din 2012 că va susţine o iniţiativă de reducere a vacanţei parlamentare. El a menţionat însă că, din păcate, această iniţiativă nu e o propunere legislativă şi nici lege organică, ci ţine de modificarea Constituţiei.

„Noi, la vremea respectivă fiind cu mai puţină experienţă şi neconstatând evoluţia societăţii, am scris în Constituţie când începe o sesiune şi când se închide. În consecinţă, noi trebuie la sfârşitul lunii iunie să închidem sesiunea parlamentară şi tot ceea ce e după 30 iunie e sesiune extraordinară”, a spus Zgonea.

El a spus că este de acord ca şi Parlamentul României să se ralieze celorlalte parlamentare naţionale europene şi să aibă vacanţă parlamentară doar în luna august.

„Evoluţia societăţii ne obligă la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar în luna iulie sunt foarte multe lucruri şi la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Majoritatea parlamentelor naţionale lucrează în iulie, trebuie să ne adaptăm şi noi”, a spus Zgonea.

El a precizat că, din păcate, această iniţiativă este blocată de prevederile actualei Constituţii şi a precizat că pentru a pune în practică reducerea vacanţei parlamentare e necesar ca mai întâi să fie modificată Constituţia în acest sens.

La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este nerelevantă perioada vacanţei parlamentare în ceea ce priveşte durata acesteia, ea arătând că e important ca parlamentarii să-şi facă treaba.

„Mă îndoiesc că o vacanţă mai scurtă ar eficientiza activitatea în oricare dintre Camere. Nu mă deranjează ca vacanţa să fie mai scurtă, dar nu cred că acest lucru va duce la o evoluţie în activitatea Parlamentului”, a spus Gorghiu.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Stațiunea din România, cu cel mai pur aer din Europa, pe care o adorau părinții și bunicii noștri pe vremuri, a fost lăsată în ruine. Perla turismului românesc a ajuns de nerecunoscut astăzi
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând