„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei de regulament, voi depune un amendament privind micşorarea vacanţei parlamentare, astfel încât aceasta să fie ca la Parlamentul European, doar în luna august. În ce priveşte vacanţa de iarnă, amendamentul prevede să nu mai fie liberă toată luna ianuarie, iar sesiunea parlamentară să înceapă de pe 15 ianuarie”, a precizat Steliana Miron.
Ea a menţionat că acest amendament va fi trimis de la Comisia de regulament către Comisia de modificare a Constituţiei pentru ca această prevedere să fie stipulată şi în noua lege fundamentală.
Miron a precizat că a discutat despre iniţiativa sa cu colegii senatori din grupul parlamentar PPDD, care o agreează.
Ea a spus că motivul pentru care va înainta acest amendament ţine de necesitatea ca senatorii să aibă mai mult timp pentru a aprofunda iniţiativele legislative.
La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a precizat că această iniţiativă a Stelianei Miron este una pe de o parte binevenită şi pe de altă parte unanim acceptată.
Greblă a subliniat însă că această iniţiativă este prematură, deoarece ar trebui mai întâi modificată Constituţia, întrucât sesiunile parlamentare şi data lor de începere şi de terminare sunt prevăzute în legea fundamentală.
„Cred că a fost anunţată prematur această iniţiativă, înainte de a pune în discuţie la Comisia de revizuire a Constituţiei o modificare în acest sens. Până azi nu s-a făcut o asemenea iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât a veni acum în spaţiul public şi a anunţa că peste trei ani nu ştiu ce o să se întâmple e o chestiune care depăşeşte rigoarea cu care eu analizez în general proiectele de lege”, a subliniat Greblă.
Şi Valeriu Zgonea a spus că USL a promis în campania electorală din 2012 că va susţine o iniţiativă de reducere a vacanţei parlamentare. El a menţionat însă că, din păcate, această iniţiativă nu e o propunere legislativă şi nici lege organică, ci ţine de modificarea Constituţiei.
„Noi, la vremea respectivă fiind cu mai puţină experienţă şi neconstatând evoluţia societăţii, am scris în Constituţie când începe o sesiune şi când se închide. În consecinţă, noi trebuie la sfârşitul lunii iunie să închidem sesiunea parlamentară şi tot ceea ce e după 30 iunie e sesiune extraordinară”, a spus Zgonea.
El a spus că este de acord ca şi Parlamentul României să se ralieze celorlalte parlamentare naţionale europene şi să aibă vacanţă parlamentară doar în luna august.
„Evoluţia societăţii ne obligă la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar în luna iulie sunt foarte multe lucruri şi la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Majoritatea parlamentelor naţionale lucrează în iulie, trebuie să ne adaptăm şi noi”, a spus Zgonea.
El a precizat că, din păcate, această iniţiativă este blocată de prevederile actualei Constituţii şi a precizat că pentru a pune în practică reducerea vacanţei parlamentare e necesar ca mai întâi să fie modificată Constituţia în acest sens.
La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este nerelevantă perioada vacanţei parlamentare în ceea ce priveşte durata acesteia, ea arătând că e important ca parlamentarii să-şi facă treaba.
„Mă îndoiesc că o vacanţă mai scurtă ar eficientiza activitatea în oricare dintre Camere. Nu mă deranjează ca vacanţa să fie mai scurtă, dar nu cred că acest lucru va duce la o evoluţie în activitatea Parlamentului”, a spus Gorghiu.