O singură arsură solară dublează riscul de a face cancer. Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

Cu totii suntem constienti de faptul ca soarele constituie un stimul pentru sinteza de vitamina D, intareste oasele si previne osteoporoza, intareste sistemul imunitar, amelioreaza acneea si previne aparitia cosurilor. Insa, cu atat de multe efecte benefice, s-ar parea ca soarele este cel mai bun prieten al nostru. Extrem de vulnerabili la efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV) solare sunt copiii. Ei au nevoie sa fie protejati in toate modurile posibile, pentru ca aceasta grija se va reflecta in sanatatea pielii lor pe toata durata vietii.
Roxana Gagiu
29 mai 2017, 16:21
O singură arsură solară dublează riscul de a face cancer. Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

O singura arsura solara severa in copilarie dubleaza riscul de a dezvolta melanom mai tarziu. Mai mult de 40% din copiii albi sub varsta de 12 ani au avut arsuri solare cel putin odata.

„Este nevoie doar de o arsura solara pentru a potenta dublarea sanselor copilului de a obtine melanom mai tarziu in viata. Trebuie intr-adevar sa-i protejam pe cei mici de razele solare, in special, pentru ca au pielea sensibila si usor de afectat”, spune Andreea Has, make-up artist BottegaVerde.ro

De la nastere si pana la 6 luni copiii nu trebuie expusi in soare. Atunci cand sunt scosi la plimbare, in aer liber, bebelusul trebuie sa fie acoperit, sa poarte palariuta de soare si sa fie protejat de o umbrela sau de acoperisul caruciorului.

Odata ce bebelusul a implinit 6 luni, trebuie sa ii fie aplicata crema de protectie solara pe toate zonele expuse, inainte de a iesi din casa. Respectiva crema trebuie sa aibe un factor de protectie de cel putin 15.

Pielea moale si delicata a bebelusilor contine prea putina melanina – pigmentul care confera culoare pielii, parului si ochilor si care ofera o anumita protectie fata de razele solare. Pentru a evita si pentru a preveni arsurile, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi atunci cand decideti sa va expuneti copiii in bataia razelor soarelui.

Acoperiti capul si picioarele

Protectia solara este doar o parte a sigurantei solare. Este recomandat ca cel mic sa ramana in interiorul casei de la 10:00 pana la 16:00, cand razele soarelui sunt mai puternice. Imbracamintea poate ajuta, de asemenea. Cea mai buna protectie impotriva soarelui este ceva care blocheaza complet soarele de a ajunge pe piele, care este imbracamintea, daca nu sunteti in interiorul unei cladiri.

Imbracamintea tricotata, inchisa la culoare, care acopera toata pielea expusa, este cea mai buna. Puteti cumpara, de asemenea, imbracaminte care este tratata special cu substante chimice care ajuta la protejarea impotriva luminii solare, cum ar fi camasa de inot pentru copii sau tricou de protectie impotriva eruptiei, cu un factor de protectie UV de 30 sau mai mare.

Evitati razele soarelui

Lumina soarelui dauneaza pielii si poate duce mai tarziu la riduri si forme de cancer. Nu exista un un bronz sanatos, deoarece acesta este un semn de deteriorare a pielii. Aplicati intotdeauna crema de protectie solara pe pielea copilului inainte de a iesi afara. Faceti un joc distractiv din acest ritual. Obisnuiti-l pe cel mic sa va ajuta sa va amintiti sa acoperiti zonele importante, adesea uitate: spatele genunchilor, urechilor, zona ochilor, gatului si scalpului.

Aplicati crema de protectie solara cu 15-30 de minute inainte de a iesi afara. Apoi, aplicati din nou la fiecare 2 ore sau mai devreme daca copilul sta in apa.

Alegeti o protectie solara pentru copii

Alegeti o crema de protectie solara care contine oxid de zinc sau dioxid de titan deoarece compusii sunt mai putin iritanti decat altii si nu se absorb in piele. Aceste ingrediente sunt probabil cele mai sigure. De asemenea, este foarte important sa alegeti o gama speciala pentru copii, cu factor de protectie ridicat.

Alegeti o protectie solara cu un factor de protectie solara de 30 sau mai mare. Nu lasati copilul sa aleaga o crema de protectie solara colorata sau parfumata, mai ales daca are o piele sensibila sau o tulburare alergica a pielii, cum ar fi eczema.

Arsurile solare la copii

Cele mai eficiente produse pentru protejarea copiilor de razele solare sunt cele pe baza de aloe vera, care le ofera o senzatie racoritoare si previn aparitia arsurilor solare, aloe fiind un bun cicatrizant, folosit in cazul arsurilor de pe piele.

Daca copilul are arsuri solare si este activ si jucaus, iata cum il puteti face sa se simta mai bine.

  • Puneti o compresa rece pe arsurile solare.
  • Aplicati gel cu aloe pe pielea arsa. Incercati sa puneti aloe in frigider pentru cateva minute inainte de a utiliza.
  • Anti-inflamatoarele sunt necesare, insa nu inainte de a discuta cu un medic specialist.
  • Oferiti-i copilului o cantitate mare de lichide.
  • Daca copilul se simte rau, are febra sau frisoare, mergeti la medic.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!