Ce alcoolemie ai după ce ai băut o singură bere. Potrivit statisticilor din românia, în 2020, 12.823 de șoferi au fost trimiși în judecată penru că au condus sub influența băuturilor alcoolice.
Muți dintre aceștia sdau vina pe elementele care țin de involuntariat, lucru care nu îi scuză, specialiștii susținând că șoferii ar trebui să fie atenți la anumite aspecte.
Este cunoscut faptul că nu contează tipul de băutură consumat, ci doar cantitatea de alcool din aceasta, ceea ce înseamnă că, de exemplu, efectul unui pahar de wisky se elimină mai greu decât cel al unui pahar de bere.
Specialiștii explică că nu există posibilitatea concretă de a accelera procesul de a deveni sobru. Nici consumul de cafea sau băuturi energizante oe bază de cofeină nu accelerează viteza cu care enzimele descompun alcoolul.
În general, indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de aprozimativ 24 de ore. Este vorba de o perioadă destul de mică, având în vedere că alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar de până la 90 de zile. Alcoolul se elimină cel mai repede din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.
O alcoolemie care este curpinsă între 0,01 și 0,40 miligrame la litru de alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
Legea interzice consumul de alcool înainte dea urca la volan, iar o simplă bere îi poate transforma cu ușurință pe șoferi în pietoni.
Un polițist care a dorit să demonstreze acest lucru a făcut un experiment li a băut o bere, iar mai apoi a verificat cu aparatul etilotest ce alcoolemie are, postând totul pe contul său de YouTube.
Potrivit specialiștilor, viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulți factori, precum sexul, întrucât femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbații.
Un alt factor este vârsta, precum și alimentele integrate și momentul zilei, fiind cunoscut faptul că alcoolul se metabolizează mai rapid la sfârșitul zilei.
Practic, este vorba despre o viteză de elimincare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, ceea ce înseamnă că un șofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a elimina tot alcoolul din sânge.