Biserica de lemn din satul Lechinţa, din secolul al XVII-lea, salvată în regimul comunist la presiunile unui artist fotograf, poate fi vizitată în Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, potrivit Agerpres.
Directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, a declarat marţi, pentru Agerpres, că anual muzeul are aproximativ 7.500 – 8.000 de vizitatori pe an, însă nu se poate vorbi despre o creştere a acestora în special din cauza sării proaste a drumului de acces, începând din judeţul Maramureş.
Biserica, originară din satul Lechinţa, ce datează din 1635, a fost salvată în anii 1970 la presiunile cunoscutului fotograf Ioniţă G. Andron, care a trimis memorii conducerii de la aceea vreme: Comitetului Regional Oaş al PCR, Comitetului de stat pentru cultură şi artă din regiunea Maramureş, dar şi Comisiei Monumentelor Istorice de pe lângă Academia Republicii Socialiste România.
Ioniţă G. Andron a realizat primele fotografii cu biserica în anul 1939, le-a trimis autorităţilor şi a revenit cu un memoriu şi fotografii în anul 1966 în care arăta starea avansată de degradare a lăcaşului de cult.
„Dacă mi-ar fi spus cineva că poate arăta şi în felul acesta o construcţie protejată în mod special de lege fiind monument istoric, cu siguranţă nu aş fi crezut, dar de această realitate m-am convins personal, iar prin fotografiile alăturate caut să informez organele de drept, socotind că prin aceasta am tras clopotul de alarmă şi că am făcut cel puţin atât pentru a determina forurile competente ca în cel mai scurt timp posibil acest monument istoric, singura biserică veche de lemn din toată Ţara Oaşului că fie reconstruită – deoarece despre reparaţie nu mai poate fi vorba – şi ridicată în centrul de raion Negreşti, unde să rămână mărturie peste alte veacuri viitoare despre dăinuirea noastră aici”, a scris Ioniţă G. Andron în memoriul din 4 noiembrie 1966.
Cunoscutul fotograf a subliniat că biserica a fost declarată monument „datorită vechimii şi caracteristicilor ei de construcţie de-a dreptul impresionante prin dimensiunile ei miniaturale”.
Biserica a fost dezmembrată şi transportată la Negreşti Oaş unde în acelaşi an a fost deschis Muzeul Ţării Oaşului, fiind reconstruită pentru prima dată între anii 1977-1980 cu unele părţi noi. A doua oară a fost reconstruită în 2006, printr-un proiect european.
„Este o biserică de tip vechi, iar ca mărime este printre cele mai mici. N-am găsit o explicaţie de ce restul bisericilor nu au supravieţuit. Se construiesc biserici din zid din a doua parte a secolului XIX. Am găsit urme din biserici la o moară. Este ceva ciudat cum în zonele învecinate, Maramureş, Ţara Lăpuşului, Chioarului s-au păstrat biserici şi aici aceasta este singură. Dacă nu era Ioniţă G. Andron nici ea nu supravieţuia”, a declarat directorul Muzeului Ţării Oaşului.
Directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a declarat pentru Agerpres că această biserică a supravieţuit pentru că provine dintr-o comunitate mică, unde a fost construită mai târziu o biserică din piatră, după care a fost abandonată.
„Biserica a supravieţuit pentru că a fost într-o comunicate mică. După ridicarea bisericii de piatră, aceasta a fost abandonată şi a supravieţuit în mod miraculos după intervenţiile lui Ioniţă G. Andron, cel mai mare fotograf din Oaş. În general în Oaş bisericile din lemn au fost abandonate după ce s-au zidit altele noi care nu au nicio valoare arhitecturală”, a spus Felician Pop.
Biserica poate fi vizitată la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, alături de alte 40 de obiective din zonă.