O singură ţară ar putea decide soarta Uniunii Europene

Italienii au sentimentul că au fost abandonaţi de partenerii lor din UE, iar votul lor la alegerile generale din 4 martie riscă să traducă nemulţumirea lor, avertizează Institutul Jacques Delors într-un studiu făcut public vineri la Bruxelles.
Filip Stan
16 feb. 2018, 19:01
O singură ţară ar putea decide soarta Uniunii Europene

„Alegerile din 4 martie vor decide modul în care Italia se va înscrie în procesul european în următorii ani, care se anunţă decisivi”, afirmă autorii studiului. „Ele ar putea duce la o criză politică”, atenţionează aceştia.

Coaliţia de dreapta/extrema dreaptă rămâne în frunte, potrivit ultimelor sondaje făcute publice vineri, însă nicio majoritate nu pare să se contureze şi milioane de alegători sunt încă indecişi.

„Italienii nu au devenit eurofobi, însă manifestă o mare eurofrustrare. Ei manifestă o mare decepţie faţă de Europa care le-a înşelat aşteptările”, a susţinut în timpul unei conferinţe de presă Sebastien Maillard, directorul centrului de reflecţie european. „Europa mamă iubitoare s-a transformat pentru italieni într-o soacră arogantă, indiferentă, care i-a abandonat”, a estimat el. În opinia sa, „modul în care europenii au gestionat criza migraţiei explică sentimentul de abandon al italienilor”, potrivit Agerpres. .

Alegerile generale din 4 martie „se derulează sub semnul unei triple crize: economică, a migraţiei şi a reprezentării”, susţine institutul, care se bazează pe anchetele europene Eurobarometru realizate de Centrul Kantar asupra viitorului Europei.

Această triplă criză a contribuit la „schimbarea în profunzime a opiniei italienilor cu privire la UE”, notează autorii. „46% dintre italieni se declară astăzi convinşi că pentru ţara lor ar putea fi mai bine să fie în afara UE”, subliniază ei, amintind că în 2012 astfel gândeau doar 29% dintre italieni.

Imigraţia a devenit un punct de tensiune majoră, iar sentimentul de respingere a imigranţilor îi vizează de asemenea, ca şi în Marea Britanie, pe cetăţenii altor state membre. Astfel, 46% dintre persoanele intervievate susţin că nutresc un sentiment negativ faţă de imigraţia intraeuropeană.

Citeşte şi Serbia nu va recunoaşte Kosovo în schimbul unei aderări la UE

Contracţia economică (9% între 2006 şi 2016), povara datoriei (132% din PIB-ul italian), şomajul şi nivelul de taxare contribuie de asemenea la această adversitate. „Euroscepticismul guvernamental exprimat în anumite perioade” a contribuit şi el la această sporire a neîncrederii, subliniază studiul.

„Oamenii politici italieni au avut un discurs politic negativ cu privire la euro”, a deplâns Sebastien Maillard. Luările de poziţie ale lui Silvio Berlusconi împotriva euro, atunci când era prim-ministru, sau decizia fostului şef al guvernului italian Matteo Renzi de a retrage drapelul european din biroul lui atunci când era în funcţie sunt exemple ale unui asemenea euroscepticism guvernamental.

Centru de reflecţie fondat de francezul Jacques Delors la sfârşitul preşedinţiei Comisiei Europene (1985-1995), Institutul Jacques Delors, prezidat de fostul premier italian Enrico Letta, întocmeşte analize şi reflecţii asupra evoluţiei UE.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!