Mica piesă de chihlimbar galben care conţine scheletul a fost descoperită acum câteva luni în zăcămintele de la Simojovel, în nordul statului mexican Chiapas, şi de atunci este examinată, Agerpres.
Răşina fosilă conţine de obicei resturi de plante şi animale, însă rareori se găsesc vertebrate complete precum exemplarul expus la Muzeul Chihlimbarului din Chiapas, la fosta mănăstire La Merced din San Cristóbal de Las Casas.
Francisco Riquelme, de la Institutul de Fizică al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), a subliniat că este vorba de „un animal complet şi articulat, care păstrează şi resturi de ţesut moale şi piele”. „Acest exemplar este supus unui studiu taxonomic de către paleontologi ai UNAM”, a explicat expertul, pentru EFE.
Numeroasele zăcăminte de chihlimbar din acest stat mexican constituie un loc de conservare excepţional, care reprezintă una dintre cele mai mari acumulări de răşină fosilă din lume şi unul dintre cele mai bine prezervate depozite de plante şi animale fosile dintr-o pădure subtropicală, potrivit acestuia.
Mica şopârlă, de circa 4,5/1,3 centimetri, a fost supranumită „Luna”.
La Muzeul Chihlimbarului sunt expuse peste 350 de piese preţioase pentru forma lor sau pentru conţinutul de insecte, păianjeni, muşchi, ciuperci, apă, viermi sau crustacee.