O staţie de tramvai din Capitală a fost acoperită cu vegetaţie. Alte 33 de staţii „verzi” vor fi amenajate

Stația de tramvai Sf. Gheorghe din București a fost acoperită cu vegetație, fiind primul dintre cele 34 de refugii care fac parte proiectul "Stații verzi", inițiat de Asociația pentru Responsabilitate Socială "Plan B", cu sprijinul non-financiar al Primăriei Municipiului București și al RATB.
Alina Costache
07 sept. 2017, 11:17
O staţie de tramvai din Capitală a fost acoperită cu vegetaţie. Alte 33 de staţii

„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este un gest singular. Nu doar astăzi inaugurăm o stație de tramvai verde — care va beneficia de un acoperiș verde, cu vegetație, întreținută și vara și în sezonul rece, printr-o instalație specială — ci ne dorim ca acest proiect să se extindă până la finalul lunii octombrie în 34 de stații de tramvai. Nu suntem foarte departe de norma europeană de 25-26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, dar nici nu suntem acolo unde ar fi trebuit să fim. De aceea, efortul nostru trebuie să fie comun, și încurajez și sprijin toate inițiativele care vin din partea societății civile și a companiilor private”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a menționat că în zonele foarte aglomerate ale Capitalei, precum marile intersecții, este necesar ca, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, și stațiile de autobuz să beneficieze de astfel de acoperișuri verzi. Edilul general a declarat că în acest moment PMB are un plan de investiții pentru amenajarea tuturor stațiilor de tramvai și a celor RATB, în condițiile în care s-a constatat că multe dintre ele sunt depășite.

„E nevoie de un sistem de informare a traseelor, precum și a orelor la care vin mijloacele de transport în comun. Bineînțeles, ne dorim un program predictibil. De asemenea, pentru persoanele suferinde sau în vârstă — mai multe locuri unde să poată să stea. Nu sunt deloc mulțumită de modul în care arată în acest moment stațiile de autobuz, precum și toate refugiile de tramvai. S-au făcut în anii trecuți ceva investiții, dar consider că sunt insuficiente. Am discutat cu domnul director al RATB, Adrian Mihail, care mi-a adus în format draft și urmează să definitiveze în aceste zile un plan de investiții pentru toate stațiile RATB, atât cele de autobuz, cât și cele de tramvai”, a spus Firea.

Raluca Costache, development manager la Plan B, a declarat că asociația dorește să încurajeze un comportament mai prietenos față de mediu și folosirea transportului în comun, în detrimentul mașinii personale.

„În ultima oră și jumătate, acel acoperiș verde de 27 mp a absorbit aceeași cantitate de dioxid de carbon pe care 27 de mașini au emis-o mergând 80 de kilometri. De astăzi într-un an, acel acoperiș verde va absorbi 130 de kg de dioxid de carbon, iar până pe 7 septembrie 2018, acel acoperiș verde va ajuta la absorbția a 5,2 kg de particule din aer. Dincolo de aceste cifre, care ne arată că fiecare metru pătrat verde contează, ceea ce vrem noi, asociația Plan B, este ca împreună cu partenerii noștri (…) să creștem gradul de conștientizare a oamenilor, a fiecăruia dintre noi, în ceea ce privește protecția mediului”, a precizat ea.

Conform asociației, trei metri pătrați de acoperiș verde sunt suficienți pentru a asigura oxigenul zilnic unei persoane. De asemenea, pe lângă microparticulele din aer, vegetația captează și undele sonore, scăzând numărul decibelilor, reiese dintr-un comunicat transmis de Plan B. Conform aceleiași surse, vegetația reduce efectul de „insulă de căldură” pe timpul verii, în timp ce iarna structura verde are un efect de termoizolare.

„Planta care dă viață stațiilor de tramvai este sedumul. Aceasta este ideală pentru realizarea de acoperișuri verzi pentru că nu este pretențioasă și rezistă la temperaturi extreme. Fiind o plantă suculentă, sedumul se descurcă excelent în lipsa apei”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Firea anunţă că va lansa un proiect prin care autobuzele RATB să poată circula şi pe linia de tramvai

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Un mare oraș din România se transformă total. Va fi de nerecunoscut
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Recunoaștere oficială pentru doi migranți senegalezi care au intervenit într-un atac homofob în A Coruña
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar