„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este un gest singular. Nu doar astăzi inaugurăm o stație de tramvai verde — care va beneficia de un acoperiș verde, cu vegetație, întreținută și vara și în sezonul rece, printr-o instalație specială — ci ne dorim ca acest proiect să se extindă până la finalul lunii octombrie în 34 de stații de tramvai. Nu suntem foarte departe de norma europeană de 25-26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, dar nici nu suntem acolo unde ar fi trebuit să fim. De aceea, efortul nostru trebuie să fie comun, și încurajez și sprijin toate inițiativele care vin din partea societății civile și a companiilor private”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Ea a menționat că în zonele foarte aglomerate ale Capitalei, precum marile intersecții, este necesar ca, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, și stațiile de autobuz să beneficieze de astfel de acoperișuri verzi. Edilul general a declarat că în acest moment PMB are un plan de investiții pentru amenajarea tuturor stațiilor de tramvai și a celor RATB, în condițiile în care s-a constatat că multe dintre ele sunt depășite.
„E nevoie de un sistem de informare a traseelor, precum și a orelor la care vin mijloacele de transport în comun. Bineînțeles, ne dorim un program predictibil. De asemenea, pentru persoanele suferinde sau în vârstă — mai multe locuri unde să poată să stea. Nu sunt deloc mulțumită de modul în care arată în acest moment stațiile de autobuz, precum și toate refugiile de tramvai. S-au făcut în anii trecuți ceva investiții, dar consider că sunt insuficiente. Am discutat cu domnul director al RATB, Adrian Mihail, care mi-a adus în format draft și urmează să definitiveze în aceste zile un plan de investiții pentru toate stațiile RATB, atât cele de autobuz, cât și cele de tramvai”, a spus Firea.
Raluca Costache, development manager la Plan B, a declarat că asociația dorește să încurajeze un comportament mai prietenos față de mediu și folosirea transportului în comun, în detrimentul mașinii personale.
„În ultima oră și jumătate, acel acoperiș verde de 27 mp a absorbit aceeași cantitate de dioxid de carbon pe care 27 de mașini au emis-o mergând 80 de kilometri. De astăzi într-un an, acel acoperiș verde va absorbi 130 de kg de dioxid de carbon, iar până pe 7 septembrie 2018, acel acoperiș verde va ajuta la absorbția a 5,2 kg de particule din aer. Dincolo de aceste cifre, care ne arată că fiecare metru pătrat verde contează, ceea ce vrem noi, asociația Plan B, este ca împreună cu partenerii noștri (…) să creștem gradul de conștientizare a oamenilor, a fiecăruia dintre noi, în ceea ce privește protecția mediului”, a precizat ea.
Conform asociației, trei metri pătrați de acoperiș verde sunt suficienți pentru a asigura oxigenul zilnic unei persoane. De asemenea, pe lângă microparticulele din aer, vegetația captează și undele sonore, scăzând numărul decibelilor, reiese dintr-un comunicat transmis de Plan B. Conform aceleiași surse, vegetația reduce efectul de „insulă de căldură” pe timpul verii, în timp ce iarna structura verde are un efect de termoizolare.
„Planta care dă viață stațiilor de tramvai este sedumul. Aceasta este ideală pentru realizarea de acoperișuri verzi pentru că nu este pretențioasă și rezistă la temperaturi extreme. Fiind o plantă suculentă, sedumul se descurcă excelent în lipsa apei”, se mai arată în comunicat.