O stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă în plin sezon al concediilor din cauza secetei

Staţiunea turistică Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, situată în apropierea lacului de acumulare cu acelaşi nume, la poalele Munţilor Călimani, a rămas de joi fără apă potabilă, după ce operatorul judeţean de apă-canal a decis sistarea, pe fondul secetei prelungite.
Alina Costache
23 aug. 2024, 08:39
O stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă în plin sezon al concediilor din cauza secetei

România se confruntă vara acesta cu valuri lungi de caniculă. Lipsa precipitațiilor și temperaturile continue de peste 40 de grade a dus la secarea fântânilor și a lacurilor în multe zone din țară. Printre aceste se află și o stațiune turistică. Colibița, din județul Bistrița-Năsăud, a rămas fără apă potabilă în plin sezon al concediilor din cauza secetei.

Societatea Aquabis a anunţat, în prima parte a zilei de joi, că sistează apa pe străzile secundare din Colibiţa, până la ora 19,00, pentru ca în cursul după-amiezii să vină cu un nou anunţ de sistare, valabil pentru toată localitatea până vineri, la ora 14,00.

Citește și: Inversiune termică. ANM anunţă un ciclon cu ploi torenţiale, grindină şi vijelii cu putere de uragan în orele următoare

„Din cauza faptului că procesul de acumulare a apei în rezervorul care alimentează localitatea este considerabil încetinit, compania noastră anunţă sistarea furnizării apei potabile astăzi, 22 august 2024, de la ora 15.45, până mâine, 23 august 2024, la ora 14.00. Acest interval de sistare este necesar pentru ca nivelul apei din rezervor să atingă cote optime, astfel încât sa putem asigura necesarul de apă”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare a operatorului regional de apă-canal.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistriţa-Năsăud, Răzvan Cerceja, a precizat pentru AGERPRES că sistarea furnizării apei potabile îi afectează şi pe proprietarii de hoteluri şi pensiuni, care se văd nevoiţi să apeleze la surse alternative.

„Sunt afectaţi de lipsa apei. Trec pe sursele vechi: fântâni, puţuri etc. Toate au surse alternative, dar au probleme cu cantitatea de apă din sol, care este puţină”, a spus Cerceja.

Citește și: Sfârșit tragic pentru un tânăr de 22 de ani din Alba. S-a înecat după ce a rămas blocat în mâlul dintr-o baltă

Probleme cu furnizarea apei potabile, din cauza secetei, au apărut, joi, şi în cartierul Liviu Rebreanu al oraşului Năsăud, precum şi în comuna Lunca Ilvei. De asemenea, a fost sistată apa câteva ore şi pentru locuitorii de pe strada Valea Jelnei din municipiul Bistriţa şi din satele Jelna, Budacu de Jos, Buduş, Orheiu Bistriţei, Satu Nou şi Petriş, Aquabis anunţând că punctul de captare din Cuşma, de unde se face alimentarea, este „considerabil afectat, debitul apei fiind foarte scăzut şi insuficient pentru a asigura funcţionarea serviciului de furnizare a apei la parametri optimi”.

Operatorul de apă-canal a adresat populaţiei rugămintea de a folosi apa potabilă din reţeaua publică cu prudenţă şi responsabilitate, îndeosebi în această perioadă de secetă, doar în scopuri esenţiale – pentru băut, nevoi igienico-sanitare şi casnice, şi de a evita sau reduce frecvenţa acţiunilor precum irigaţii, spălarea trotuarelor, umplerea piscinelor.

Spynews
Andra Măruță își sărbătorește ziua de naștere! Ce mesaj emoționant i-a transmis Vlăduța Lupău: „Îți mulțumim că am devenit o familie” / FOTO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
I se spune „litoralul de la munte”. E una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din România și o alternativă perfectă dacă nu vrei să mergi la mare
Capital.ro
Ungaria scrie legea în România. Budapesta, ordin în Transilvania: Nu putem lăsa
Playtech.ro
Dumnezeule cum arată Pamela din Dallas acum, la 74 de ani. Imagini BOMBĂ, a uitat să îmbătrânească
DailyBusiness
ALERTĂ NAȚIONALĂ pentru românii care locuiesc în chirie! NU vor mia putea sta acolo
Adevarul
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită” VIDEO
Spynews
Dani și Gabriela Oțil, surprinși în ipostaze romantice la petrecerea surpriză de ziua lui! Cei doi au furat toate privirile pe ringul de dans | VIDEO
Spynews
Ispita Beni, mesaj acid după ce Simona de la Insula Iubirii l-a iertat pe Claudiu! Cei doi foști concurenți s-au împăcat: ”Ești într-o situație...”
Evz.ro
Tensiune imensă în Familia Regală. Ce se întâmplă între moștenitor și Prințul Andrew
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Noi ajutoare din partea statului, de la 1 septembrie! Cine sunt românii care primesc sume de ordinul miilor de lei
Capital.ro
Viktor Orban a ordonat. Ungurii dau foc Europei. Vor fi dați afară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Prețul biletelor de avion crește în timp ce condițiile de zbor se deteriorează
MediaFlux
TRUMP, la un pas de MOARTE! Serviciile Secrete, în ALERTĂ MAXIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...