Hong Kong Consumer Council a detectat prezența acestei substanțe cancerigene în peste 95% dintre mostrele de cafea analizate şi disponibile pe piața locală, relatează South China Morning Post.
Organismul de control care veghează asupra intereselor consumatorilor a testat 49 de tipuri de cafea și a găsit un cancerigen genotoxic în 47 dintre ele, acrilamida, care este produsă din aminoacizi liberi și din reducerea zaharurilor din alimente la temperaturi ridicate.
Studiile au fost efectuate pe mostre de cafea boabe, capsule, pudră, precum și cafea instant, aceasta din urmă fiind cea care conținea cel mai mare procent de contaminant, între 160 și 790 de micrograme pe kilogram, în timp ce la alte tipuri s-a găsit între 53 și 240 micrograme de acrilamidă.
Cele mai înalte niveluri au fost detectate în varietatea Taster’s Choice a companiei elvețiene Nestlé, ai cărei purtători de cuvânt au declarat că produsele lor respectă reglementările actuale atât în Hong Kong, cât și în restul lumii.
Doar două produse, OPAL Coffee și Coffee Academics’s TCA House Blend, nu au prezentat nicio urmă de cancerigen, ceea ce a arătat că este posibilă prevenirea formării respectivei substanțe pe parcursul diferitelor faze de producție a cafelei, a declarat Nora Tam Fung-yee, președintele comitetului de cercetare și testare.
Citeşte şi De ce trebuie să pui sare în cafea. Trucul genial pe care e musai să-l încerci
În plus, ea a subliniat că, în prezent, în Hong Kong nu există un ghid care să reglementeze nivelurile de acrilamidă din alimente. „Consumatorii ar trebui să fie conștienți de cât de mult și cât de des beau cafea pentru a reduce consumul de acrilamidă”, a mai spus Tam.
În general, acrilamida din cafea poate fi periculoasă dacă este introdusă în corp ca urmare a unui consum exagerat de cafea de proastă calitate. În acest moment nu există în România un laborator capabil să analizeze conținutul de acrilamidă din diverse produse, prin urmare autoritățile nu pot impune momentan aceste analize ca obligatorii.