O substanţă interzisă, detectată în produse testate în UE

Testele efectuate în Uniunea Europeană (UE) în urma declanşării scandalului cărnii de cal au permis detectarea a până la 5% carne de cal în produse etichetate drept conţinând carne de vită, dar şi urme ale unei substanţe interzise în alimentaţie.
Filip Stan
16 apr. 2013, 14:02
O substanţă interzisă, detectată în produse testate în UE

La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate.

Testele au vizat totodată depistarea fenilbutazonei, un antiiflamator nociv pentru sănătate, în carcasele de cal, informează AFP, citat de Mediafax.

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că o prezenţă de cel puţin 5% de carne de cal a fost detectată în produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testată conţinea fenilbutazonă, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), pe site-ul CE, după care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat între orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele României), a anunţat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, în timpul unei conferinţe de presă.

Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de „Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală”, alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre şi prezidat de către delegatul CE, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

Între zece şi 150 de teste au fost prevăzute pentru fiecare ţară membră UE, în funcţie de dimensiunea ei, în timp ce un eşantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operaţiunea a fost cofinanţată de CE în proporţie de 75%.

În privinţa fenilbutazonei, „se reafimă cu nu există niciun pericol imediat în Uniunea Europeană cu acest produs”, a declarat Frédéric Vincent, un purtător de cuvânt al Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg.

El a amintit totodată că produsul rămâne „strict interzis pentru alimentaţia umană”.

Solicitate de CE, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) au apreciat, într-un aviz publicat luni, că expunerea consumatorilor la fenilbutazonă prin alimentaţie este redusă.

„Avizul celor două agenţii arată că nu există niciun motiv de îngrijorare. Ar trebui mâncaţi sute de hamburgeri de cal luni întregi pentru a avea eventual probleme cu fenilbutazona”, a declarat Vincent.

Scandalul cărnii de cal s-a răspândit foarte rapid în Europa, după ce s-au descoperit, la mijlocul lunii ianuarie, în Irlanda şi în Marea Britanie, hamburgeri care conţineau carne de cal. Scandalul a provocat retragerea a milioane de produse preparate din raioanele unor supermarketuri, ale căror vânzări au scăzut, şi a afectat încrederea consumatorilor.

Companii internaţionale au fost afectate, între care grupul elveţian Nestlé şi gigantul suedez de mobilier Ikea, obligat să retragă chifteluţele comercializate în magazinele sale.

La 10 aprilie, autorităţile sanitare olandeze au atras atenţia că aproximativ 50.000 de tone de carne de vită vândute în Europa ar putea conţine carne de cal.

Scandalul cărnii de cal a relansat dezbaterile privind necesitatea etichetării originii cărnii care intră în compoziţia produselor preparate. Sub presiunea mai multor state membre, între care Franţa, CE s-a angajat să publice un raport cu privire la acest subiect până la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.

După scandalul vacii nebune, producătorii industriali sunt obligaţi de reglementările europene să menţioneze tipul cărnii care intră în preparatele lor, dar nu şi originea.

Bruxelles-ul doreşte, de asemenea, să înăsprească sancţiunile financiare aplicate în caz de fraudă alimentară şi să consodideze controalele efectuate în timpul unei crize asemănătoare celei produse de carnea de cal. Aceste dispoziţii sunt incluse într-un pachet legislativ care va fi prezentat în primăvară, dar acesta nu va intra în vigoare până la încheierea actualului mandat al CE, în mai 2014.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI