Janelle Tam, elevă de liceu la Waterloo, în Ontario, a primit premiul întâi, însoţit de un cec de 5.000 de dolari, la ediţia 2012 a Sanofi BioGENEius Challenge, unde juriul este alcătuit din emineţi cercetători de la Consiliul Naţional de Cercetări din Canada, scrie Agerpres.
Substanţa creată de ea va putea fi folosită într-o bună zi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi a încetini îmbătrânirea, pentru că neutralizează un număr de radicali liberi dăunători ce se găsesc în corpul uman. Particula, numită NCC (nanoceluloză cristalină), este prezentă în copaci.
Janelle Tam, care a venit în Canada din Singapore acum cinci ani, este prima care a arătat că particula NCC este un puternic antioxidant, poate superior vitaminelor C sau E pentru că este mai stabil, iar acţiunea ei durează mai mult. Ea a reuşit să-l asocieze chimic cu nanoparticule de carbon, rezultatul semănând la formă cu o minge de fotbal, motiv pentru care a primit numele de fotbalen. Acţionează ‘ca un aspirator’, neutralizând radicalii liberi. NCC este netoxică, stabilă, solubilă în apă şi regenerabilă pentru că provine de la copaci, spune tânăra cercetătoare. Utilizările acesteia sunt practic nelimitate pentru că este mai tare decât oţelul, dar flexibilă, durabilă şi foarte uşoară. Un institut de cercetări în domeniul pădurilor, FPInnovations, prevede că piaţa NCC va putea atinge 250 milioane de dolari în deceniul următor.
Prima unitate pilot NCC şi-a deschis porţile în luna ianuarie, la uzina de hârtie de la Domtar (Windsor, Quebec).