Vinurile produse în Europa, în ultimul deceniu, conțin o substanță toxică numită acid trifluoroacetic (TFA), o „substanță chimică eternă” care se acumulează în sol și apă și este asociată cu potențiale efecte negative asupra sănătății oamenilor, inclusiv infertilitatea, dar și cu efecte negative asupra mediului.
Studiul, realizat de organizația Pesticide Action Network (PAN) Europe, a comparat vinuri produse înainte și după anul 2010, concluzionând că nivelurile de TFA au crescut de aproape șase ori.
Cercetătorii au analizat 49 de vinuri comerciale europene, descoperind că sortimentele produse înainte de 1988 nu conțineau urme de TFA, în timp ce vinurile din perioada 2021–2024 aveau concentrații medii de 121 µg/l de substanță toxică. Chiar și vinurile organice, deși mai puțin afectate, au fost contaminate.
„Vinurile produse înainte de 1988 nu conțineau urme de TFA, în timp ce cele din perioada 2021–2024 prezentau o concentrație medie de 121 µg/l – o creștere drastică față de perioada 1988 – 2010, când varia între 13 și 21 µg/l”, se arată în raportul PAN, citat de The Guardian.
Citește și : Produsul plin de chimicale din comerț. Este ușor de făcut în casă și mult mai sănătos
Contaminarea este pusă pe seama utilizării pesticidelor PFAS și a agenților frigorifici fluorurați, substanțe introduse în agricultură și industrie în anii ’90. Odată ajunse în sol, aceste chimicale sunt extrem de stabile și aproape imposibil de degradat în mod natural, ceea ce duce la acumularea lor în ecosisteme.
„Aceste substanțe s-au infiltrat în solul agricol și sunt extrem de rezistente, aproape imposibil de degradat în mod natural”, se mai precizează în raport.
Experții avertizează că acidul TFA rezultat din descompunerea PFAS ar putea deveni o amenințare la scară planetară, cu efecte ireversibile asupra climei, biodiversității și sănătății umane.
Deși autoritățile europene nu au tratat până acum cu seriozitate problema TFA, cercetările recente sugerează că substanța poate afecta sistemul reproducător. Germania a propus deja reglementarea acesteia ca substanță toxică.
Citește și : Șnițelele din restaurante conțin zahăr peste limita recomandată de OMS. Ce mănânci, de fapt, când iei masa în oraș
„Deși autoritățile au ignorat mult timp posibilele efecte ale TFA asupra sănătății, studii recente pe animale și o propunere de reglementare din Germania au semnalat compusul ca fiind potențial toxic pentru reproducere”, arată raportul.
De aceea, „PAN Europe solicită Uniunii Europene interzicerea pesticidelor PFAS pentru a reduce riscurile pe termen lung asupra sănătății publice și a mediului”.