Cei 150 de romi din România locuiau în această tabără de doi ani, însă în aprilie anul acesta un tribunal din oraşul Bobigny, aflat în apropiere, în departamentul Seine-Saint-Denis, a hotărât ca aceştia să fie evacuaţi, din cauza condiţiilor precare de locuire din această aşezare, începând cu data de 13 iunie 2012.
Dat fiind numărul mare de copii care trăiau în tabăra de la Noisy-le-Grand, instanţa a mai hotărât amânarea cu două luni – termenul maxim în majoritatea deciziilor de evacuare -, pentru ca locuitorii să aibă timp să găsească alte locuinţe.
În 8 octombrie, prefectura Seine-Saint-Denis a organizat o întâlnire pentru a stabili cele mai bune metode pentru derularea operaţiunii de evacuare, la care au participat ONG-uri locale, dar nu şi reprezentanţi ai locuitorilor taberei. În urma discuţiilor, nu a fost stabilită o dată exactă pentru desfiinţarea taberei.
Săptămâna trecută, poliţişti şi oficiali de la prefectură au vizitat tabăra de mai multe ori şi i-au prevenit informal pe locuitori că urma să fie evacuaţi în dimineaţa de 15 octombrie. Însă, de la jumătatea lunii septembrie, poliţiştii, îmbrăcaţi adesea în civil, au mers în tabără pentru a le spune oamenilor să plece, evacuarea fiind iminentă.
Luni, în jurul orei locale 8.15, aproximativ zece dube ale poliţiei au înconjurat tabăra, locuitorii având la dispoziţie o oră pentru a-şi aduna lucrurile şi a pleca, după care buldozerele le-au distrus barăcile.
Potrivit Amnesty International, locuitorii acestei tabere au aşteptat toată ziua în faţa primăriei, însă edilul a refuzat să primească pe cineva în audienţă privind operaţiune de evacuare de dimineaţă.
„Încercăm să găsim soluţii ca să nu doarmă pe străzi la noapte”, a spus un activist local, Didier Cusserne.
„Autorităţile franceze trebuie să aibă grijă ca evacuările pe care le fac să fie în concordanţă cu obligaţiile guvernului francez privind respectarea drepturilor omului. Familiile nu ar trebui lăsate fără adăpost în urma evacuărilor”, a declarat Marek Marczyński, director pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International.