Familii originare din România au trăit, timp de un an şi jumătate, pe câţiva metri pătraţi de pământ noroios, situat între o autostradă şi o cale ferată care traversează Valea Arve şi râul cu acelaşi nume pe teritoriul comunei Magland, în departamentul Haute-Savoie. Ţinând cont de periculozitatea locului, autorităţile publice s-au alertat şi au lansat o procedură de evacuare.
Forţele de securitate au intervenit luni şi au procedat la evacuarea taberei, sub egida prefecturii. O familie cu cinci copii şi un tată bolnav au fost relocaţi în Centrul de primire a solicitanţilor de azil din Marnaz.
„Contextul este dificil. Tabăra era expusă, în special, din cauza autostrăzii, căii ferate şi (râului) Arve. Starea de sănătate este deplorabilă, din cauza barăcilor aflate într-o stare teribilă, cu epave de automobile şi grămezi de gunoi„, explică Anne Coste de Champeron, directoarea cabinetului prefectului Haute-Savoie, aflată la faţa locului.
Potrivit prefecturii, tabăra de lângă Magland era locuită de mai mult timp de către o familie şi servea ca loc de traznit pentru altele, găzduind între 20 şi 35 de persoane, dintre care o treime copii.
„Nu am mai văzut vreodată asemenea condiţii de trai. Este de neînchipuit„, a declarat René Pouchot, primarul comunei Magland, prezent la faţa locului în momentul evacuării. „Au sosit în iunie anul trecut. Se aflau la marginea pădurii, pe malul Arve, cu toate că nimeni nu-i vedea, cu excepţia celor care le observau de pe autostradă focul atunci când ardeau cabluri pentru a recupera cupru”, a adăugat el.
Marţi, locul în care s-a aflat tabăra a fost înapoiat unei societăţi care execută lucrări de terasament.