Potrivit administratorilor moştenirii lui Riven Flamenbaum, fostul prizonier de la Auschwitz a obţinut mica tăbliţă asiriană din aur, cu o lungime de numai cinci centimetri, la sfârşitul războiului, de la un soldat rus, în schimbul unor ţigări. La rândul său, soldatul rus furase tăbliţa dintr-un muzeu din Germania.
Şi Rusia ceruse să primească această tăbliţî, argumentând că a fost pradă de război. Curtea de apel din New York a respins însă argumentul ‘prăzii de război’ şi a ordonat ca obiectul să fie restituit Muzeului Orientului Mijlociu din Berlin. ‘Nu vrem să adoptăm o doctrină care să bazeze proprietatea pe furtul obiectelor de cultură în timpul războiului de către o forţă militară’, a scris curtea în pronunţarea sa.
‘Noţiunea avansată de moştenitori – care vroia ca guvernul rus, invadând Germania, să fi câştigat dreptul de a revendica proprietatea bunurilor muzeului cu titlu de pradă de război care ulterior a fost transferată moştenitorilor – este respinsă’, a continuat instanţa.
Relicva, care datează din timpul regelui asirian Tukulti-Ninurta I-ul (1244-1207 Î.Hr.), a fost descoperită în Irak, cu puţin înaintea Primului Război Mondial, de către o echipă de arheologi germani. Trimisă muzeului din Berlin în 1926, tăbliţa a fost ascunsă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a dispărut în timpul conflictului.
Ea a fost redescoperită în 2003, după decesul lui Riven Flamenbaum în Statele Unite.
Un conflict familial în legătură cu valoarea obiectului a atras atenţia muzeului din Berlin care a cerut să i se restituie preţiosul obiect.
VEZI SI:
„Cu mama la muzeu… de Sărbători”: Program educativ desfăşurat timp de o lună la Muzeul Satului