Qiu Yan, în vârstă de 25 de ani, era însărcinată în cinci luni în momentul când a fost diagnosticată cu virusul H7N9, în aprilie, o perioadă în care această maliadie apărută din nou la om începea să se răspândească în China, scrie Mediafax.
Aflată „într-o stare foarte gravă”, acesteia i-au fost prescrise antibiotice, antivirale, tratament hormonal şi şedinţe zilnice cu raze X, scrie cotidianul The Global Times, citind medici care s-au ocupat de acest caz.
Potrivit ziarului, Qiu Yan – originară din provincia Jiangsu (est) – ar fi prima supravieţuitoare a virsului H7N9 care a dat naştere unui copil.
„Plămânii ei erau infectaţi grav, iar ea a fost necesar să fie plasată sub asistenţă respiratorie”, a declarat pentru publicaţie medicul ei, Sun Lizhou.
Tratamentul la secţia de terapie intensivă s-a încheiat în mai, dar Qiu Yan a rămas internată în spital, unde a născut, miercuri, o fetiţă cu greutatea de 3,3 kilograme, o naştere calificată drept o „minune” de către medicul Sun Lizhou.
Starea de sănătate a tinerei şi a copilului a fost declarată stabilă de către medic, care a subliniat că sugarul va fi supus unor controale regulate pentru a verifica dacă prezintă eventuale efecte ale gripei.
De la identificarea virusului irana trecută, 132 de cazuri confirmate de infecţie cu virusul H7N9 au fost înregistrate în China continentală, iar 43 de persoane au decedat, potrivit unui bilanţ actualizat în iunie de către autorităţile sanitare chineze.
Pentru moment nu există nicio probă de transmitere de la om la om a virusul H7N9, însă unii experţi se tem de apariţia unei mutaţii care i-ar putea permite virusului să se transmită uşor între oameni, ceea ce ar putea provoca o pandemie de temut.