Pe fondul crizei ucrainene, această livrare, prevăzută pentru toamnă, a provocat tensiuni între Paris şi aliaţii săi. Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat la începutul lunii iunie ‘îngrijorarea’ faţă de continuarea unor astfel de contracte într-un moment în care Rusia ‘a încălcat legile internaţionale’ prin anexarea Crimeii.
Cei 400 de marinari ruşi, ce reprezintă două echipaje de 200 de oameni, urmează să se formeze în utilizarea navelor Mistral până în toamnă. Ei vor rămâne la bordul navei militare ruse Smolni, care urmează să acosteze la chei în spatele navei Vladivostok, prima dintre cele două nave de tip Mistral fabricate de şantierele navale STX pentru compania DCNS. Smolni, trasă de remorchere franceze, a traversat ecluza care permite accesul la bazinul unde se află Vladivostok, sub privirile jurnaliştilor.
Contract de 1,2 miliarde de euro
Marinarii au putut fi văzuţi prin hublourile cabinelor lor din nava pe care se află crucea albastră, însemnul Marinei ruse. În 2015, cea de-a doua navă, Sevastopol, în curs de asamblare, urmează să ajungă de asemenea în posesia forţelor Marinei ruse. Valoarea totală a contractului, încheiat în iunie 2011, se ridică la 1,2 miliarde de euro.Cu excepţia unei escaladări a situaţiei în Ucraina, care ar antrena o înăsprire a sancţiunilor internaţionale, Parisul se aşteaptă pentru moment la menţinerea vânzării celor două nave Mistral.
Aproximativ 50 de militanţi proucraineni au manifestat duminică la Saint-Nazaire pentru a denunţa vânzarea către Moscova a acestor nave de război. ‘Hollande, nu formării a 400 de ucigaşi ai lui Putin!’, ‘Nu contractului Mistral!’ şi ‘Hollande, onoarea Franţei înseamnă mai mult decât navele Mistral!’, se putea citi pe bannerele afişate nu departe de nava Vladivostok.
‘Cerem guvernului francez să nu pună înalte tehnologii militare în mâinile celui mai puternic agresor al Europei‘, a declarat Nathalie Pasternak, preşedinte al Comitetului reprezentativ al comunităţii ucrainenilor din Franţa, care a organizat manifestaţia.