„Este o turbină care nu face zgomot, deci se pretează zonelor rezidenţiale. Ideea ne-a venit de la ciulinii Bărăganului. Există foarte multe piedici, dar vrem să arătăm că se poate şi în România. Suntem foarte aproape să ieşim pe piaţă cu acest produs. Are totuşi costuri ridicate„, a afirmat Călin, potrivit Mediafax.
El nu a dorit să precizeze costul de producţie al turbinei.
Prima turbină a fost finalizată în luna iulie. Investiţia totală s-a ridicat la 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană, şi 540.000 de la bugetul de stat.
„Sperăm să depăşim handicapul costurilor, dar am avea nevoie de subvenţii. Suntem în curs de a breveta şi la nivel internaţional această turbină”, a adăugat Călin.
Digitech Electric intenţionează să vândă astfel de turbine eoliene fermierilor, pentru alimentarea cu electricitate a terenurilor irigate, precum şi ansamblurilor rezidenţiale.
„De la anul, vrem să începem producţia de serie a acestei turbine, pe care să o integrăm într-o soluţie completă pentru irigaţii”, a mai spus Călin.
În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în turbine eoliene de peste 2.100 MW, echivalentul a 10% din totalul unităţilor de generare a electricităţii.