„Nu cred că pistoalele au ce căuta într-un campus universitar, deci această decizie a fost cea mai mare problemă a preşedinţiei mele de până acum”, a deplâns Gregory Fenves, preşedintele instituţiei.
Dezbaterea provocată de această hotărâre este cu atât mai sensibilă în Statele Unite, cu cât Universitatea din Texas, cu sediul la Austin, a fost, în 1966, teatrul primului atac armat în masă dintr-un campus universitar. Un fost puşcaş marin, Charles Whitman, a ucis la vremea respectivă 14 persoane şi a rănit alte 31, după ce a deschis focul din turnul unui ceas.
Aleşii acestui stat conservator au cedat, în august, presiunilor unor grupuri de lobby favorabile armelor de foc, convinşi că o recentă serie de atacuri armate în instituţii şcolare americane ar fi putut să fie evitate dacă studenţii ar fi putut deschide focul. Ei au validat, astfel, un proiect de lege care revine asupra interzicerii armelor de foc în campusurile universitare publice.
„Prezenţa armelor într-o instituţie de învăţământ superior este contrară misiunii noastre de educare şi cercetare, fondată pe gândirea critică, libertatea de exprimare şi dezbatere”, a declarat Gregory Fenves, precizând că universităţile private texane vor continua să aplice interdicţia armelor de foc în campusurile lor.
„Însă, în calitate de preşedinte, am obligaţia să aplic legea”, a spus el.
Armele pot fi interzise în continuare la evenimente sportive, în restaurantele universităţilor, infirmerii, anumite laboratoare şi unele edificii universitare, transmite Mediafax.
Universitatea Texas, o instituţie foarte apreciată, este una dintre cele mai mari instituţii publice americane. Aici studiază aproximativ 51.000 de studenţi.