Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, vineri, că specialiştii de la APM Harghita şi Covasna, împreună cu responsabilii de proiectul „Life Ursus” din Vrancea, care au monitorizat în ultimele luni zonele frecventate de urşi în staţiunea Băile Tuşnad, au prins, în noaptea de joi spre vineri, o ursoaică în vârstă de patru ani şi pe unul din puii ei.
„Am obţinut aprobare de capturare şi de relocare în luna aprilie anul trecut, ca urmare a sesizărilor autorităţilor şi cetăţenilor din Băile Tuşnad, dar şi din Tuşnad-sat”, a precizat Domokos Laszlo.
Ursoaica de aproximativ o sută de kilograme a fost tranchilizată şi transportată, împreună cu puiul, pe un fond de vânătoare în nordul judeţului Harghita, departe de localităţi.
„Ursoaica era puţin ciudată, până acum câteva zile umbla cu doi pui, unul a dispărut pe parcurs, nu se ştie ce s-a întâmplat cu el. Poate l-au prins câinii, poate a murit, noi am cercetat zona şi nu l-am găsit. Femela prinsă în cursul nopţii era sigur cea care a fost văzută însoţită de doi pui, dar acum era numai cu unul”, a explicat directorul APM Harghita.
În timp ce monitorizau zona, specialiştii APM au observat încă trei urşi care au coborât în staţiune.
„Puteam să-l luăm pe primul venit, dar am aşteptat să vină ursoaica şi puii, întrucât ea a semănat mai multă panică printre localnici, ştiut fiind faptul că femelele, dacă îşi simt puii ameninaţi, sunt foarte periculoase, devenind violente”, a spus Domokos Laszlo.
Urşii coboară în fiecare noapte la punctele de colectare a gunoiului menajer din staţiunea Băile Tuşnad, judeţul Harghita, în căutare de hrană, deşi containerele sunt îngrădite cu grilaje metalice. Urşii intră şi în gospodării, omorând animale şi păsări.
Specialistul pe probleme de mediu din cadrul Primăriei Băile Tuşnad, Sipos Gellert, a declarat că anul trecut locuitorii oraşului au depus 20 de plângeri, iar în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 16 sesizări.