Școlile și grădinițele private primesc copiii fizic la cursuri. Textul actului normativ prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale făcute săptămâna aceasta, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli.
Citeşte şi: Încă trei licee din Capitală și-au suspendat cursurile din cauza COVID. Anunțul făcut de autorități!
În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal.
Hotărârea de Guvern 1.130, cea care transpune măsurile din Hotărârea 91. a CNSU, prevede, la articolul 10, alineatul 3: „În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.
Nu există nicio altă prevedere despre școli, fie ele private sau de stat, în cuprinsul acestui act normativ. Documentul închide centrele afreschool timp de 14 zile și lasă deschise creșele, scrie Edupedu.ro.
Declarațiile oficiale dinaintea apariției acestei Hotărâri de Guvern promovau Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr 91, hotărâre care într-adevăr precizează că toate școlile intră în vacanță, dar la Articolul 10 prevede „Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.”
„Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.
În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară”, este declaraţia făcută de Klaus Iohannis.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în grădinițele și școlile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni. În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona.
”Art 8.1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebuit să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern”, a declarat, duminică, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.
Ministul a adăugat că Ministerul Educaţiei a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat.
”Conform articolului 8.1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a precizat şeful de la Educaţie.
Întrebat, de asemenea, dacă se va face o actualizare a deciziei, astfel încât să se ştie dacă unităţile private pot primi elevi de luni, Cîmpean a declarat: ”Conform art 8, 1, din decizia CSU, prezenţa fizică a fost deja suspendată. Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt prin preluarea în Hotărârea de Guvern. Ministerul Educaţiei, o spun încă odată, reglementează şcolile şi grădiniţele de stat din perspectiva vacanţei. Mai departe sunt alţii îndreptăţiţi să se pronunţe”, a completat Cîmpeanu.