În prezent, una din cele 650 de viori Stradivarius rămase în ziua de azi costă milioane de dolari. Multe dintre ele sunt ţinute în muzee, iar la celelalte cântă doar cei mai buni violonişti ai lumii.
Se spune că Antonio Stradivari, un producător italian de instrumente cu coardă, care a trăit între 1644 şi 1737, a realizat circa 1.000 de viori.
Pentru a înţelege mai bine de ce viorile Stradivarius au un sunet deosebit, Steven Sirr, radiolog la FirstLight Medical System din SUA, alături de producătorii profesionişti de viori John Waddle şi Steve Rossow, au scanat o vioară Stradivarius folosind tomografia computerizată.
Echipa spera să folosească imaginile pentru a studia caracteristicile viorii, incluzând grosimea lemnului, forma şi gradul de curbură, care influenţează sunetul ei.
Imaginile scanate au fost convertite în fişire stereolitografice, care au fost citite de o maşinărie conectată la un instrument de sculptat, care a decupat lemnul pentru viori. Waddle şi Rossow au ansamblat, apoi, replica vioarei Stradivarius manual.
Cercetătorii speră să folosească această tehnică pentru a crea copii ale viorilor Stradivarius, la fel de bune ca originalele, care să poată fi utilizate de toţi muzicienii.