Simptomele răcelilor și virozelor le cunoaștem cu toți: nas înfundat, febră, tuse, chiar urechi înfundate și o stare generală de slăbiciune. Însă dacă am avea în casă vitamina-minune și mineralul-minune și ni le-am administra de la primul strănut și de la prima usturime în gât, simptomele ar fi combătute pe loc, deci nu ar mai exista riscul să se amplifice.
Pe de altă parte, dacă răceala sau viroza deja s-au instalat, vitamina C și zincul – căci despre ele este vorba – ar lupta eficient cu boala și ar scurta-o cu câteva zile.
Doctorița Shireen (@doctorshireen), o tiktokeriță celebră, a vorbit despre efectele vitaminei C și ale zincului în combaterea afecțiunilor asociate sezonului rece.
„În secunda în care simțiți o jenă în gât, nasul și ochii încep să curgă, sau aveți orice alt simptom care ar sugera că urmează o răceală, ceea ce vreau să faceți este să luați două lucruri: vitamina C și zinc. Eu personal fac acest lucru de câțiva ani și vă spun că funcționează”, a spus medicul.
@doctorshireen #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #generalpractice #gp #doctor #medicine #endometriosis ♬ original sound – Doctor Shireen
Vitamina C și zincul cresc imunitatea și ajută la combaterea răcelilor, virozelor, gripelor.
Iată cum acționează fiecare dintre cele două:
Vitamina C nu previne neapărat răcelile, dar poate reduce severitatea și durata simptomelor. Iată cum acționează:
Vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Acest stres oxidativ poate deteriora celulele imunitare, iar prin reducerea acestuia, vitamina C ajută la menținerea funcționării corespunzătoare a celulelor imunitare.
Această vitamină susține producția și funcționarea celulelor albe din sânge, care sunt esențiale pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor. De asemenea, îmbunătățește bariera de protecție a pielii, reducând riscul de pătrundere a agenților patogeni în organism.
Unele studii sugerează că suplimentele de vitamina C luate regulat pot reduce durata simptomelor răcelii cu aproximativ 8% la adulți și 14% la copii.
Zincul nu previne neapărat o răceală, dar poate ajuta la reducerea severității și duratei acesteia dacă este administrat din primele stadii ale bolii.
Acest mineral este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor imunitare, ajutându-le să răspundă mai eficient la infecții.
Zincul poate inhiba replicarea rinovirusurilor (cele mai comune virusuri care cauzează răceala) în cavitatea nazală.
Potrivit studiilor, suplimentele de zinc, luate la debutul simptomelor de răceală, pot reduce durata și severitatea acestora. Unele dovezi arată că suplimentele de zinc pot scurta o răceală cu aproximativ 1-2 zile dacă sunt administrate la început.