O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Cum arată „Secţia care nu există”

Medicii de la Spitalul "Dr.CI. Parhon" din Iaşi au amenjat o "zonă roşie", unde sunt internaţi pacienţii depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru problemele de care suferă - renale sau urologice.
Alina Costache
15 apr. 2021, 09:01
O zi la graniţa cu
Sursa Foto: Ziarul de Iaşi

O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Spitalul „Dr.CI . Parhon” din Copou este considerat oficial suport COVID doar pentru pacienţii aflaţi în stare critică, fiind disponibile patru paturi ATI.

O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Cum arată „Secţia care nu există”

Citeşte şi Octavian Jurma: „Dacă oamenii intenționează să facă vizite de Paște, să se vaccineze”

La insistenţele medicilor, care nu au vrut să trimită în alte spitale pacienţii infectaţi cu covid şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru afecţiunile renale sau urologice, a fost autorizată de DSP „Zona roşie”. Cadrele medicale consideră că în alte părţi nu ar fi primit acelaşi tratament de specialitate pentru bolile de care suferă.

Această zonă reprezintă graniţa cu „Lumea de Apoi”, denumită de medici „Secţia care nu există”.

Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi” au intrat în această zonă împreună cu medicii care îi tratează pe pacienţii din „Secţia care nu există”. Aceasta are o capacitate de maximum 12 locuri. În prezent, aici sunt internaţi şapte pacienţi, dintre care doi pe terapie intensivă, cu probleme renale sau urologice.

„Am încercat să răspundem acestei provocări prin crearea acestei zone, care nu este foarte mare, dar unde sunt pacienţi extrem-extrem de fragili, care fac dializă de 10-15 ani, cu mobilitate limitată, transplantaţi, cu imunosupresie, care trebuie urmăriţi zilnic, pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale urologice sau cu insuficienţă renală acută”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului.

Această secţie a fost amenajată încă de la începutul pandemie, însă atunci era folosită ca zonă tampon. Începând cu luna mai a anului trecut, a deveni „Zona Roşie”. S-a luat această decizie pentru că au început să vină la spital primii pacienţi care au beneficiat în trecut de un transplant renal, care s-au infectat cu COVID-19 şi care aveau nevoie de îngrijiri medicale. La fel a fost şi în cazul zonei ATI – sunt patru paturi disponibile, însă la început era un singur pat amenajat special pentru tratarea pacientului critic, care avea nevoie şi de dializă.

Acum se află internaţi doi pacienţi – un bărbat transferat de la IRO ce are evoluţie favorabilă şi care este în a 14-a zi de boală, şi un bărbat care a avut nevoie urgentă de dializă la internare. Acesta a avut nevoie şi de suport ventilator şi de îngrijire în Terapie Intensivă, însă medicii se gândesc că va fi dus într-un salon din zona roşie în curând, având o evoluţie favorabilă.

„Aici spre exemplu era salon de urologie, am adus aparatura necesară, ventilator, monitor, aparat de dializă, injectomate. Teoretic e o zonă unde ar putea fi trataţi mai mulţi bolnavi, însă nu de Terapie Intensivă, de aceea a fost autorizată strict pentru patru pacienţi”, a precizat medicul Ionuţ Nistor.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 14 aprilie 2021. Peste 4.000 de noi infectări. Numărul pacienţilor de la ATI se menţine peste 1.500

„Când îmi daţi drumul acasă?”, este întrebarea adresată de o femeie medicilor îmbrăcaţi din cap până în picioare cu combinezon alb. Medicii i-au spus că în cinci zile se va putea întoarce acasă, însă momentan femeia le explică că se simte lipsită de putere – „moale”, stă afundată în pat şi respiră cu ajutorul măştii de oxigen cu flux mare. Este internată de mai mult timp la spital, cu alte afecţiuni, şi s-a infectat chiar în spital.

„Doamna este cunoscută de medicii de aici, fiind în evidenţa Secţiei de Medicină Internă şi Geriatrie cu mai multe probleme de sănătate”, explică dr. Nistor.

O altă femeie din acelaşi salon, aflată în a 11-a zi de boală, se ridică cu greu la marginea patului ca să discute cu medicii. Se simte puţin mai bine, iar cu ajutorul măştii de oxigen reuşeşte să aibă o saturaţie de oxigen de 95%. Dr. Ionuţ Nistor spune că pacienta face dializă din 2015 şi că a făcut o formă gravă a bolii, însă între timp situaţia ei s-a îmbunătăţit.

„O să vreau să începeţi terapia respiratorie, o să vă dăm un dispozitiv în care să suflaţi, trebuie să vă recuperaţi forţa, să puteţi merge, să nu mai depindeţi de oxigen”, îi explică medicul. O altă femeie din acelaşi salon, cu un concentrator de oxigen aşezat la capătul patului, aşteaptă cu nerăbdare să poată pleca acasă. A făcut şedinţa de dializă marţi seară şi urmează să mai facă şi pe cea de joi, şi spune că şi soţul său a fost internat, diagnosticat cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecţioase, dar acum se simte mai bine. „Foarte bine, mai aveţi un pic şi dumneavoastră”, o încurajează dr. Nistor.

„Ce test e ăla luat dintr-o singură nară?”

Într-o rezervă vecină saloanelor unde se află trei femei care respiră cu ajutorul măştilor de oxigen se află şi un bărbat care a fost confirmat de pe 13 aprilie. Acesta însă nu crede că rezultatul este real.

„Au zis că am COVID, dar nu cred în testul pe care mi l-au făcut. Nu am simptome, mi l-au luat şi dintr-o singură nară, ăla nu e test”, spune bărbatul, care a venit la spital pentru o intervenţie de urgenţă. Spune că se simte foarte bine, nu are niciun simptom, şi nu înţelege de ce trebuie să mai stea în spital.

„Să ştiţi că boala asta e păcătoasă – e posibil să nu ai niciun fel de probleme o săptămână şi apoi să se agraveze în a 8-a, a 9-a zi. De aceea, trebuie să facem un plan ca să ştiţi şi dumneavoastră ca să nu staţi acasă şi să credeţi că e totul bine şi de fapt să nu fie”, îi explică medicul.

Dr. Ionuţ Nistor crede că este nevoie ca fiecare spital să aibă o zonă roşie unde să fie trataţi pacienţii, însă mai întâi este necesară definirea unui număr de paturi pe care unitatea să îl poată administra.

Sursa Foto: Ziarul de Iaşi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prădătorul dispărut din România a revenit să își cucerească teritoriul. Preferă doar anumite zone
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte