O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Cum arată „Secţia care nu există”

Medicii de la Spitalul "Dr.CI. Parhon" din Iaşi au amenjat o "zonă roşie", unde sunt internaţi pacienţii depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru problemele de care suferă - renale sau urologice.
Alina Costache
15 apr. 2021, 09:01
O zi la graniţa cu
Sursa Foto: Ziarul de Iaşi

O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Spitalul „Dr.CI . Parhon” din Copou este considerat oficial suport COVID doar pentru pacienţii aflaţi în stare critică, fiind disponibile patru paturi ATI.

O zi la graniţa cu „Lumea de Apoi”. Cum arată „Secţia care nu există”

Citeşte şi Octavian Jurma: „Dacă oamenii intenționează să facă vizite de Paște, să se vaccineze”

La insistenţele medicilor, care nu au vrut să trimită în alte spitale pacienţii infectaţi cu covid şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru afecţiunile renale sau urologice, a fost autorizată de DSP „Zona roşie”. Cadrele medicale consideră că în alte părţi nu ar fi primit acelaşi tratament de specialitate pentru bolile de care suferă.

Această zonă reprezintă graniţa cu „Lumea de Apoi”, denumită de medici „Secţia care nu există”.

Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi” au intrat în această zonă împreună cu medicii care îi tratează pe pacienţii din „Secţia care nu există”. Aceasta are o capacitate de maximum 12 locuri. În prezent, aici sunt internaţi şapte pacienţi, dintre care doi pe terapie intensivă, cu probleme renale sau urologice.

„Am încercat să răspundem acestei provocări prin crearea acestei zone, care nu este foarte mare, dar unde sunt pacienţi extrem-extrem de fragili, care fac dializă de 10-15 ani, cu mobilitate limitată, transplantaţi, cu imunosupresie, care trebuie urmăriţi zilnic, pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale urologice sau cu insuficienţă renală acută”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului.

Această secţie a fost amenajată încă de la începutul pandemie, însă atunci era folosită ca zonă tampon. Începând cu luna mai a anului trecut, a deveni „Zona Roşie”. S-a luat această decizie pentru că au început să vină la spital primii pacienţi care au beneficiat în trecut de un transplant renal, care s-au infectat cu COVID-19 şi care aveau nevoie de îngrijiri medicale. La fel a fost şi în cazul zonei ATI – sunt patru paturi disponibile, însă la început era un singur pat amenajat special pentru tratarea pacientului critic, care avea nevoie şi de dializă.

Acum se află internaţi doi pacienţi – un bărbat transferat de la IRO ce are evoluţie favorabilă şi care este în a 14-a zi de boală, şi un bărbat care a avut nevoie urgentă de dializă la internare. Acesta a avut nevoie şi de suport ventilator şi de îngrijire în Terapie Intensivă, însă medicii se gândesc că va fi dus într-un salon din zona roşie în curând, având o evoluţie favorabilă.

„Aici spre exemplu era salon de urologie, am adus aparatura necesară, ventilator, monitor, aparat de dializă, injectomate. Teoretic e o zonă unde ar putea fi trataţi mai mulţi bolnavi, însă nu de Terapie Intensivă, de aceea a fost autorizată strict pentru patru pacienţi”, a precizat medicul Ionuţ Nistor.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 14 aprilie 2021. Peste 4.000 de noi infectări. Numărul pacienţilor de la ATI se menţine peste 1.500

„Când îmi daţi drumul acasă?”, este întrebarea adresată de o femeie medicilor îmbrăcaţi din cap până în picioare cu combinezon alb. Medicii i-au spus că în cinci zile se va putea întoarce acasă, însă momentan femeia le explică că se simte lipsită de putere – „moale”, stă afundată în pat şi respiră cu ajutorul măştii de oxigen cu flux mare. Este internată de mai mult timp la spital, cu alte afecţiuni, şi s-a infectat chiar în spital.

„Doamna este cunoscută de medicii de aici, fiind în evidenţa Secţiei de Medicină Internă şi Geriatrie cu mai multe probleme de sănătate”, explică dr. Nistor.

O altă femeie din acelaşi salon, aflată în a 11-a zi de boală, se ridică cu greu la marginea patului ca să discute cu medicii. Se simte puţin mai bine, iar cu ajutorul măştii de oxigen reuşeşte să aibă o saturaţie de oxigen de 95%. Dr. Ionuţ Nistor spune că pacienta face dializă din 2015 şi că a făcut o formă gravă a bolii, însă între timp situaţia ei s-a îmbunătăţit.

„O să vreau să începeţi terapia respiratorie, o să vă dăm un dispozitiv în care să suflaţi, trebuie să vă recuperaţi forţa, să puteţi merge, să nu mai depindeţi de oxigen”, îi explică medicul. O altă femeie din acelaşi salon, cu un concentrator de oxigen aşezat la capătul patului, aşteaptă cu nerăbdare să poată pleca acasă. A făcut şedinţa de dializă marţi seară şi urmează să mai facă şi pe cea de joi, şi spune că şi soţul său a fost internat, diagnosticat cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecţioase, dar acum se simte mai bine. „Foarte bine, mai aveţi un pic şi dumneavoastră”, o încurajează dr. Nistor.

„Ce test e ăla luat dintr-o singură nară?”

Într-o rezervă vecină saloanelor unde se află trei femei care respiră cu ajutorul măştilor de oxigen se află şi un bărbat care a fost confirmat de pe 13 aprilie. Acesta însă nu crede că rezultatul este real.

„Au zis că am COVID, dar nu cred în testul pe care mi l-au făcut. Nu am simptome, mi l-au luat şi dintr-o singură nară, ăla nu e test”, spune bărbatul, care a venit la spital pentru o intervenţie de urgenţă. Spune că se simte foarte bine, nu are niciun simptom, şi nu înţelege de ce trebuie să mai stea în spital.

„Să ştiţi că boala asta e păcătoasă – e posibil să nu ai niciun fel de probleme o săptămână şi apoi să se agraveze în a 8-a, a 9-a zi. De aceea, trebuie să facem un plan ca să ştiţi şi dumneavoastră ca să nu staţi acasă şi să credeţi că e totul bine şi de fapt să nu fie”, îi explică medicul.

Dr. Ionuţ Nistor crede că este nevoie ca fiecare spital să aibă o zonă roşie unde să fie trataţi pacienţii, însă mai întâi este necesară definirea unui număr de paturi pe care unitatea să îl poată administra.

Sursa Foto: Ziarul de Iaşi.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Dispar bidoanele de plastic. UE le schimbă pentru totdeauna
Capital.ro
România a înlemnit. Decizia cu care Călin Georgescu vrea să ajungă președinte
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Decizie istorică luată de SUA. Se retrage dintr-un acord mondial
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiază de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, prim-ministru! Cine va fi președintele: Mi-au zis să nu discut, că e strict-secret
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Donald Trump critică grațierile lui Joe Biden, dar se pregătește să ierte inculpații atacului asupra Capitoliului
MediaFlux
Mesaje INTERZISE pe Facebook, X, YouTube și Google! UE a ANUNȚAT SCHIMBAREA Se
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux