Potrivit rechizitoriului procurorilor, în primăvara-vara 2008, inculpatul JANOSI ZOLTAN împreună cu inculpaţii BOER ZOLTAN, PETHO JOZSEF, MOLDOVAN OVIDIU – IOAN, au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010, scrie romanialibera.ro.
Inculpatul JANOSI ZOLTAN s-a ocupat, cu sprijinul inculpatului BOER ZOLTAN, începând cu luna iunie 2008 de înfiinţarea a 4 societăţi comerciale, având ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi, pentru care a recrutat din Ungaria administratori/asociaţi, cu o educaţie şi cultură modeste, de cetăţenie maghiară, în vederea disimulării activităţii infracţionale pe care gruparea a desfăşurat-o ulterior.
Membrii grupării au încheiat în numele celor 4 societăţi susmenţionate, de regulă prin corespondenţă electronică, prin poştă sau prin falsuri – pentru a îngreuna identificarea membrilor, contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, ponderea semnificativă deţinând-o produsele energetice neaccizabile ( uleiuri minerale cu o cifră octanică uşor inferioară carburanţilor, precum şi solvenţi şi diluanţi ). Aceste contracte au fost încheiate cu societăţi din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanţi şi solvenţi, inculpatul BOER ZOLTAN s-a folosit de o societate off-shore, înregistrată în Cipru.
După ce se efectua recepţia mărfurilor, acestea erau vândute de membrii grupării prin staţiile proprii de distribuţie sau către alte societăţi comerciale, prin schimbarea destinaţiei, şi anume ca benzină sau motorină ( după ce persoane neidentificate ce au acţionat în interesul grupării confecţionau în prealabil facturi de livrare cu conţinut nereal, ce atestau că produsul vândut este motorină/benzină ), sustrăgând în acest mod acciza datorată bugetului general consolidat al statului. Aceste activităţi comerciale nu au fost evidenţiate de membrii grupării în contabilitatea firmelor pe care le controlau.
Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca şi carburanţi, de ceilalţi inculpaţi, aceştia având cunoştinţă de împrejurarea că produsele achiziţionate reprezintă în realitate produse energetice neaccizabile.
Prejudiciul adus statului prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală este de 6.373.448 milioane euro( 26.768.485 lei ), sumele fiind însuşite, reintroduse în circuitul evazionist sau spălate în diverse alte modalităţi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş.