Oamenii au capacitatea naturală de a înţelege cum se simt animalele lor de companie şi-şi dau seama imediat dacă acestea sunt vesele, triste, nervoase, speriate sau chiar surprinse sau se simt vinovate, conform experţilor.
‘Nu există nicio îndoială că oamenii au capacitatea de a recunoaşte stările emoţionale ale semenilor şi pot citi cu exactitate care este starea acestora după o simplă privire asupra expresiei lor faciale. Noi am demonstrat că oamenii au aceaşi abilitate şi în cazul câinilor (…) Deşi oamenii se consideră deseori că ar fi deconectaţi complet de natură, studiul nostru sugerează că există nişte paternuri care ne menţin conectaţi sub forma comunicării emoţionale’, conform Dr.-ului Tina Bloom, psihologul care a coordonat acest studiu.
Studiul, ale cărui rezultate sunt publicate în ultimul număr al revistei Behavioural Processes, a apelat la imagini cu un câine poliţist pe nume Mal, imagini surprinse în timp ce patrupedul trecea prin diferite stări emoţionale.
Astfel, câinele, un ciobănesc belgian, devenea fericit după ce era mângâiat şi recompensat şi privea direct spre camera foto cu urechile ridicate. Acelaşi câine a fost disciplinat pentru a-i declanşa o reacţie tristă. Surpriza a fost generată prin intermediul unei cutii din care a ţâşnit o jucărie activată de un arc, ş.a.m.d..
Fotografiile diferitelor stări prin care a trecut Mal au fost apoi prezentate unui grup de 50 de voluntari împărţiţi în două grupuri – un grup de oameni care au sau au avut câini şi un grup format din cei care nu au avut experienţe legate de câini.
Bucuria a fost starea cea mai uşor de identificat, fiind recunoscută corect de 88% dintre participanţii la experiment. Furia a fost recunoscută de 70% dintre participanţii la studiu, 45% au recunoscut când Mal era înfricoşat, în timp ce 37% au putut identifica o emoţie mai subtil redată în expresia facială a câinelui, şi anume cea de tristeţe.