Oamenii care s-au vaccinat anti-COVID în Bucureşti nu mai primesc tichete de 100 de lei. Mai mulţi cititori Româniatv.net au semnalat la adresa redacţiei faptul că există astfel de nereguli la centrul de vaccinare de la centrul comercial „City Mall” din sectorul 4 al Capitalei, unde se administrează serul produs de Pfizer sau de Johnson &
Johnson.
Scandalul a pornit, după ce oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 au aflat că nu vor primi tichetele în valoare de 100 lei. Unii dintre aceştia veniseră să se vaccineze, tocmai pentru a primi voucherul.
Martorii la aceste incidente au precizat pentru Romaniatv.net că asistentele le-ar fi spus persoanelor vaccinate că nu au mai primit tichetele de aproape trei săptămâni şi le-au recomandat să se treacă pe o listă pentru a fi anunţate când ar putea să le ridice.
Contactată de Româniatv.net, dr. Oana Nicolescu, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, a explicat că instituţia pe care o conduce este cea responsabilă cu achiziţionarea şi distribuirea tichetelor, însă a dat de înţeles că nu a primit suficienţi bani de la Ministerul Sănătăţii pentru a face această achiziţie.
„În momentul de faţă noi am distribuit în mod constant către centrele de vaccinare absolut toate tichetele pe care le-am avut. Am avut un anumit buget alocat de către Ministerul Sănătăţii. Am făcut achiziţie pentru bugetul alocat. Într-adevăr, el este insuficient. Am cerut suplimentare către Ministerul Sănătăţii şi aşteptăm să facă această suplimentare de buget pentru a reuşi să achiziţionăm din nou aceste tichete.
Până acum am primit 6 milioane de lei şi am luat 34.000 de tichete, iar necesarul este de 33 de milioane de lei”, a declarat dr. Nicolescu, pentru Romaniatv.net.
Şefa DSP Bucureşti susţine că a solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea fondurilor, însă abia astăzi a primit două milioane din cele şase pentru a achiziţiona tichetele ce urmează a fi acordate persoanelor vaccinate anti-COVID.
„Avem banii alocaţi de la Ministerul Sănătăţii. Noi, la nivel de DSP, facem achiziţia pentru tichete. Dacă avem banii astăzi, mâine avem şi tichetele, pentru că aşa am prevăzut în contract să avem aceste tichete”, a explicat Oana Nicolescu.
Întrebată cine este responsabil pentru faptul că nu au fost alocate suficiente fonduri, şefa DSP Bucureşti a explicat că aceşti bani vin de la Ministerul Sănătăţii.
„Banii dacă ne vin de la Minister (Ministerul Sănătăţii), trageţi şi dumnevoastră concluzia. Cei de la Ministerul Sănătăţii sunt cei mai în măsură să vă răspundă. La nivel de DSP facem achiziţia în funcţie de banii care ne vin alocaţi strict pentru această bucăţică”, a precizat dr. Nicolescu.
Citeşte şi: Peste 200 de oraşe şi 1170 de comune au incidenţă COVID-19 peste 6 la mia de locuitori
„Aceste tichete pot fi ridicate de către cei care au trecut şi au făcut inclusiv doua a doua în maximum şase luni din momentul în care s-a realizat schema completă”, a explicat şefa DSP Bucureşti.
Contactaţi de Româniatv.net, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat doar că vor semnala neregulile privind lipsa voucherelor pentru persoanele vaccinate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Pe 10 septembrie, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a semnat ordinul privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă, persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Conform documentului, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă.
Persoanele vaccinate cu schema completă vor putea intra în posesia tichetelor de masă la centrul de vaccinare, cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a efectuat imunizarea, în baza registrului de evidență operat. Voucherele se pot ridica în termen de 60 de zile de la data inoculării ultimei doze.
Vor beneficia de vouchere toate persoanele care s-au imunizat după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență care prevede acordarea voucherelor în valoare de 100 lei pentru persoanele vaccinate anti-COVID 19 cu schema completă, respectiv începând cu data de 31 august 2021, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor realiza procedura de achiziție, în regim de urgență, a serviciilor de tipărire și emitere a tichetelor de masă în termen de 10 zile de la data alocării de către Ministerul Sănătății a fondurilor necesare pentru această destinație.
După achiziționarea tichetelor de masă, direcțiile de sănătate publică vor distribui în termen de 5 zile către centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie și ambulatoriile de specialitate unde se realizează procesul de vaccinare.
Citeşte şi: Negocieri secrete PNL-PSD, la Vila Lac. Rareş Bogdan: „Sper să nu fie adevărat”