Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat: „Este o dezinformare extrem de gravă”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a avertizat, joi, cu privire la "o dezinformare extrem de gravă" potrivit căreia persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 se îmbolnăvesc de HIV.
Alina Costache
17 feb. 2022, 18:13
Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat:

Raed Arafat susţine că informaţia conform căreia oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID ar face HIV nu are nicio bază ştiinţifică.

„Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze. Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Citeşte şi: Primele relaxări, tot mai aproape. Raed Arafat: „Scoaterea măştii în interior e ultima măsură”

La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că nu există o similaritate între cele două virusuri.

„Nu putem vorbi sub nicio formă de evoluţie similară, de căi de infectare comune. Poate sunt anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri”, a precizat Gheorghiţă, conform sursei citate.

De asemenea, şeful CNCAV a subliniat că imunizarea naturală cu Covid 19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicaţii care, în prezent, nu pot fi anticipate. Dr. Valeriu Gheorghiţă a îndeamnat populaţia, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de faţă, un impact pe termen lung al infecţiei asupra riscului cardiovascular şi cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficienţă cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanţă la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populaţiei generale, nici la cei care au făcut forme uşoare de îmbolnăvire. Ştim că virusul SARS-CoV-2 se lipeşte inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge şi în mod evident că există această predispoziţie pe termen lung la anumite afecţiuni cardiovasculare”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Doar 7.488 de români s-au vaccinat în ultima zi, iar puţin de 1.200 au primit prima doză de vaccin, a transmis miercuri CNCAV.

Citeşte şi: Bătaie de joc într-un mare spital in Bucureşti. Ce mâncare primesc pacientele care tocmai au născut

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...