Peste 1 miliard de oameni din populaţia globului trăiesc în sărăcie lucie. Aceşti oameni sunt la limita subzistenţei, reuşind să se întreţină cu 1 dolar pe zi sau chiar mai puţin, potrivit statisticilor mondiale citate de The Guardian.
O carte scrisă de Thomas A Nazario, fondatorul The International Organisation, înfăţişează în cuvinte şi imagini impresionante realizate de câştigătorul Premiului Pulitzer, Renee C.Byer, starea de fapt a celor mai săraci oameni din lume.
Citeşte şi Ultima variantă a APOCALIPSEI: Ne vom MÂNCA UNII pe ALŢII
Lucrarea lor se intitulează „Trăind cu 1 dolar pe zi”. Portretele sugestive ale celor care luptă doar pentru supravieţuire vorbesc de la sine.
Unul dintre cei doi români care apar în cartea „Trăind cu 1 dolar pe zi” este Hora Florin, în vârstă de 28 de ani. Hora Florin a crescut într-un orfelinat, iar acum locuieşte în canalele Bucureştiului.
Ana-Maria Tudor are 4 ani şi este cel de-al doilea cetăţean român prezentat în cartea săracilor lumii. Ea trăieşte în Bucureşti, tatăl ei este prea bolnav ca să muncească, iar familia ei urmează să fie evacuată din garsoniera în care nu au nici electricitate, nici apă.
Alvaro Kalancha Quispe are 9 ani şi trăieşte în Bolivia, în Munţii Akamani, unde casele nu au ncii electricitate, nici căldură şi nici măcar paturi.
Fathi are 8 ani şi trăieşte în Ghana, la Accra. Zi de zi, împreună cu alţi copii, adună deşeuri electronice din groapa de gunoi.
Hunupa Begum are 13 ani. La 3 ani, a orbit. Locuieşte în India, în New Delhi, şi cerşeşte pentru a asigura traiul familiei ei, din care fac parte mama sa şi un frate. Copiii au rămas orfani de tată, iar mama ei este prea bolnavă ca să poată lucra.
Labone are 27 de ani şi lucrează ca prostituată într-un bordel din Bangladesh. A ales să practice această meserie pentru a-şi putea creşte fiica, al cărei tată este unul dintre clienţii ei.
Vishal Singh are 6 ani şi are grijă de sora lui mai mică. Mama lor i-a părăsit. Băaitul trăieşte în Kusum Pahari, într-o suburbie din sudul capitalei New Delhi, în India. Cu toate greutăţile pe care le are, băieţelul reuşeşte să meargă şi la şcoală.
Subadra Devi are 40 de ani şi lucrează în India, la Dharansala, în construcţii.
Fetele Kayayo sunt fete din Ghana care călătoresc prin diferite oraşe în căutare de lucru. Trăiesc laolaltă într-o mahala, deasupra unei gropi de gunoi. Sharifa Monaro, una dintre ele (cea din centru, din fotografie) are 23 de ani şi munceşte ore-n şir pentru 50 de cenţi pe zi.
Ninankor Gmafu, un băiat de 6 ani, este simbolul copiilor din toată lumea care sunt obligaţi să muncească pentru a-şi întreţine familiile. Are grijă de turmele de animale şi visează să ajungă şi el la şcoală într-o bună zi. Trăieşte în regiunea Volta, în Ghana.