Anunţul ministrului Sănătăţii, potrivit căruia sub 5 la sută dintre testele de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma sunt neconforme, a generat proteste pe internet. Oamenii sunt chemaţi, vineri seară, la miting, în Piaţa Universităţii şi sunt îndemnaţi să ceară de la Guvern, în baza legii privind accesul la informaţii publice, buletinele de analiză pentru toate probele prelevate şi analizate.
„Ministerul Sănătății a efectuat un control în spitalele românești, în contextul scandalului dezinfectanților, declanșat de ancheta Gazetei Sporturilor.
Ministrul a comunicat, astăzi, rezultatele: „Doar 5% dintre probele recoltate sunt neconforme. PACIENȚII SUNT ÎN SIGURANȚĂ”.
Hexi-Pharma vinde detergenți diluați de 10 ori, la prețuri de 10 de ori mai mari decât cele de achiziție, prin licitații trucate, iar în momentul declanșării anchetei, patronul Dan Alexandru Condrea a cerut să fie testată eficiența apei lui de ploaie, nu concentrația din bidoane. AUTORITĂȚILE AU EXECUTAT CE A CERUT CONDREA. Au făcut teste de eficiență.
Cine a prelevat probele? Direcțiile Județene de Sănătate Publică (care nu l-au verificat pe Condrea nici când a avut reclamații), împreună cu angajații spitalelor (care cumpără de la Condrea prin licitații trucate).
SISTEMUL S-A CONTROLAT SINGUR ȘI A IEȘIT BINE LA CONTROL. Da, e vorba de acel sistem care, de ani de zile, atentează la sănătatea și la viețile noastre.
De ce e sistemul mai disperat ca oricând? Pentru că Dan Alexandru Condrea nu e decât unul din brațele caracatiței uriașe care suge banii din bugetul Sănătății românești. Continuarea anchetei înseamnă dezvăluirea celorlalte capete. Continuarea anchetei înseamnă să aflăm de ce s-au trucat atâtea licitații în interesul Hexi-Pharma și de ce, în 2012, când l-au avut în mână pe Condrea, Parchetul, DNA și DIICOT au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze. Continuarea anchetei înseamnă o zguduire uriașă a mafiei din Sănătate.
CAM CÂT DE DISPERAT E SISTEMUL, în acest moment? Foarte disperat. Unii directori de spitale cer anchetarea jurnalistului Cătălin Tolontan de către procurori, în ideea că poate nu a spus adevărul, poate a prezentat zeci de dovezi false, iar Condrea e totuși nevinovat. Sună S.F. ideea ca tocmai ziariștii care au scos la lumină ditamai caracatița să fie anchetați, dar nu mai S.F. decât faptul că suntem operați pe mese dezinfectate cu apă de ploaie.
În țara noastră, SE POATE ÎNTÂMPLA ORICE. Pentru asta, NU TREBUIE DECÂT CA NOI SĂ TĂCEM ȘI SĂ NU FACEM NIMIC.
Mai mulți ziariști s-au alăturat Gazetei Sporturilor și investighează cazul dezinfectanților. HAIDEȚI SĂ NU ÎI LĂSĂM SINGURI.
HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ.
Să îi întrebăm pe premierul Cioloș și pe Președintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei.
VINERI, la ORA 19, la Fântâni, la Universitate.
Să mobilizăm cât mai multă lume și să fim acolo cât mai mulți. VINERI, la ORA 19, la Universitate”, se anunta pe Facebook.
Apelul la proteste a fost lansat pe Facebook de Carmen Uscatu, de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă, un ONG activ în lupta împotriva cancerului şi în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu această boală. Organizaţia a lansat în ultimii ani apeluri repetate cu privire la rata ridicată a infecţiilor instraspitaliceşti din România şi mai ales subraportarea lor.
Alianţa Medicilor din România s-a alăturat Asociaţiei şi susţine protestele de stradă.
Trei tineri au aruncat cu vopsea roșie pe scările Ministerului Sănătății, pentru a-și arăta nemulțumirea.
„Au fost multe victime în urma dezinfectanților diluați. Mama este una dintre ele, din păcate. Vrem să punem capăt și să atragem atenția asupra acestui lucru”, a afirmat o protestatară.
Un alt protestatar a susținut că vrea să tragă un semnal de alarmă.
„Nu ne-am dorit să intrăm în contact direct cu autoritățile, am vrut doar să tragem un semnal de alarmă. Anchetele demarate de jurnaliștii independenți de pe platformele independente media cred că sunt extrem de elocvente și nu mai au nevoie de interpretări. Au tras un semnal de alarmă că în Ministerul Sănătății se întâmplă ceva foarte grav în parteneriat cu această firmă”, a spus acesta, potrivit Agerpres.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse, a informat cu o zi în urmă PÎCCJ.
Pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de o firmă autohtonă utilizați în unitățile sanitare.
Tot miercuri, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a susținut, referindu-se la ancheta efectuată în cazul dezinfectanților folosiți în unitățile sanitare, că mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% — conforme. „Consider că pacienții sunt în siguranță în acest moment”, a spus Cadariu, într-o conferință de presă.