Oamenii de știință au aflat toate secretele despre Cleopatra. Cum de activă era aceasta din punct de vedere politic

Cleopatra este una dintre cele mai importante și cele mai cunoscute personalități din istoria oamenirii. Totuși, foarte puțină lume știe cum arăta, cu adevărat, viața conducătoarei din Egipt.
Alina Costache
30 sept. 2023, 22:10
Oamenii de știință au aflat toate secretele despre Cleopatra. Cum de activă era aceasta din punct de vedere politic
Oamenii de știință au aflat toate secretele despre Cleopatra. Cum de activă era aceasta din punct de vedere politic

Cleopatra, regina Egiptului, rămâne o figură deosebit de semnificativă pentru istoria omenirii. Este frecvent amintită pentru poveștile sale de dragoste intrigante și romantice cu Iulius Cezar și Marcu Antoniu. Cu toate acestea, trebuie să subliniem că ea a fost și un lider extrem de competent și unul dintre puținii conducători de sex feminin de pe vremea ei. Prin urmare, nu este întâmplător faptul că singurul izvor istoric scris pe care îl avem de la acea perioadă să fie despre această femeie legendă și despre puterea ei exprimată într-un singur cuvânt.

Citește și: Cleopatra Stratan, singură, la doar o lună de la întoarcerea de la America Express. Ce se întâmplă între ea și Edward Sanda

„Ginesthoi” (γίνεσθοι în greacă veche), care înseamnă „fă să se întâmple” sau „fă cum poruncesc eu”, apare într-un vechi decret regal care a fost creat în anul 33 î.Hr. Cuvântul ar fi fost scris de mâna Cleopatrei și apare ca o postscripție a decretului în sine.

Decretul conferă unei figuri romane importante, care este considerată a fi faimosul general și consul Publius Canidius Crassus (chiar dacă există unele divergențe în acest sens), o exonerație de taxe. Canidius a fost strâns asociat cu Marcu Antoniu și a condus trupele terestre ale lui Antoniu împotriva lui Octavian, viitorul împărat Augustus, în cadrul celebrei Bătălii de la Actium din anul 31 î.Hr. Ulterior, el a fost executat în Egipt la ordinul lui Octavian.

Dar înainte de aceasta, lui Canidius i s-a permis să exporte 10.000 de saci de grâu și să importe 5.000 de amfore de vin pe an, fără impozitare.

„Le-am acordat lui Publius Canidius și moștenitorilor săi exportul anual de 10.000 de artaba [300 de tone] de grâu și importul anual de 5.000 de amfore Coan [aproximativ 34.500 de galoane] de vin, fără ca nimeni să pretindă nimic de la el sau orice altă cheltuială. .”

De asemenea, i s-a acordat scutire de impozit pentru toate terenurile pe care le deținea în Egipt, scutire care a fost extinsă și pentru chiriașii săi.

Conform profesorului Peter van Minnen, care a inclus acest document în diverse articole începând cu anul 2000, se presupune că acesta a fost inițial o notă internă redactată de Cleopatra pentru „un oficial de rang înalt” și ulterior a fost reciclat ca ambalaj de papirus pentru o mumie. Această practică nu era neobișnuită în Egiptul Antic, unde papirusul nefolosit era regulat refolosit pentru mumii, oferind astfel o sursă valoroasă pentru documente care altfel ar fi fost pierdute în timp.

Profesorul Minnen susține că, având în vedere conținutul documentului, singura persoană care ar fi putut conferi o astfel de autoritate era Cleopatra însăși. Prin urmare, chiar dacă nu există un nume sau o semnătură care să ateste cu certitudine originea documentului, este posibil ca acesta să fi fost redactat personal de către regină, iar scrisul său să fi fost recunoscut de administratorii ei.

Este important să subliniem că această interpretare nu este acceptată de toți istorici, deoarece nu există dovezi concrete care să confirme originea cleopatrei a documentului. Cu toate acestea, rămâne o posibilitate plauzibilă. Dacă scrisul într-adevăr aparține Cleopatrei, acest mesaj ar adăuga la înțelegerea noastră că Cleopatra nu doar a domnit, ci și-a asumat în mod serios responsabilitățile sale de conducătoare.

Citește și: Dieta zeiţei Cleopatra. Ce alimente consuma cea mai frumoasă femeie din toate timpurile

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
Capital.ro
Ungurii încalcă legea. VERDICT pentru Ungaria de la UE
Playtech.ro
Îți aduci aminte de Aylin Cadîr din trupa Pops? Cum arată la 20 de ani de la lansarea în muzică
DailyBusiness
Românii au cheltuit 585 de miliarde de lei pe cumpărături. Mâncarea a generat o EXPLOZIE de cheltuieli
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Andreea Bălan, marea trădare. Ce ascunde, de fapt, plecarea de la Antena 1
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 12 septembrie 2024: Ce valoare au azi moneda euro și dolarul american
Capital.ro
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Noi revelații șocante în procesul lui Dominique Pélicot: Un alt bărbat l-a copiat în abuzarea soției
MediaFlux
DOLIU PREZIDENȚIAL! A MURIT fostul PREȘEDINTE! Dumnezeu să-l ierte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...