Dacă asteroidul care le-a dat lovitura de graţie ar fi sosit puţin mai devreme sau puţin mai târziu în cursul istoriei Pămîntului, dinozaurii ar fi putut supravieţui, scrie descopera.ro. „Ghinionul” lor, cum spune dr. Brusatte, constă în faptul că au avut parte de o serie de probleme mari într-un timp scurt.
Citeşte şi Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită lângă Alba-Iulia
Când asteroidul cu diametrul de 10 km a izbit Pământul acum aproximativ 66 de milioane de ani, dinozaurii erau deja vulnerabili, din cauza unei serii de evenimente care avuseseră impact negativ asupra lor.
Activitatea vulcanică intensă, modificarea nivelului apelor mării şi fluctuaţiile de temperatură slăbiseră deja lanţurile trofice din care făceau parte dinozaurii.
Dacă asteroidul ar fi lovit cu câteva milioane de ani mai devreme, când diversitatea speciilor era mai mare şi lanţurile trofice mai solide, dinozaurii ar fi putut supravieţui. De asemenea, dacă impactul ar fi avut loc cu câteva milioane de ani mai târziu, când ar fi evoluat deja specii noi, atunci acest grup de animale ar fi avut şanse să supravieţuiască extincţiei, arată un studiu internaţional, publicat în jurnalul Biological Reviews.
Citeşte şi Cine va stăpâni lumea după Apocalipsă
Dar asteroidul „a lovit în momentul cel mai nepotrivit, când ecosistemele din care făceau parte dinozaurii erau vulnerabile”, spune dr. Brusatte. Căderea asteroidului a provocat cutremure, tsunami, incendii de vegetaţie, fluctuaţii bruşte ale temperaturii şi alte schimbări ambientale cărora dinozaurii nu le-au putut face faţă, iar pieirea dinozaurilor erbivori care aflaţi la baza lanţurilor trofice a afectat şi speciile care se hrăneau cu ei. Ca urmare, aproape întregul grup al dinozaurilor a dispărut. Noul studiu mai arată că „dispariţia a fost abruptă”, cum spune dr. Brusatte; a avut loc într-un timp scurt, câteva zeci sau sute de mii de ani, nu treptat, timp de milioane de ani, cum susţin alţi palentologi.
Singurele specii din acest grup care au supravieţuit au fost cele din care au evoluat păsările de astăzi.
Cercetările au fost realizate predominant pe fosile de dinozauri din America de Nord; rămâne ca studii viitoare să arate dacă aceste explicaţii sunt valabile şi pentru dinozaurii din alte părţi ale lumii.