Oamenii de ştiinţă au făcut prima „fotografie” a unui tunet FOTO

Fulgere lovesc de peste 4 milioane de ori pe zi, dar fizica care stă la baza acestor descărcări electrice și a tunetelor care le însoțesc nu este încă înțeleasă pe deplin. Acum, în premieră, oamenii de știință au reușit să capteze "imaginea" unui tunet, conform unui material publicat de Live Science.
Iulian Tudor
12 mai 2015, 12:58
Oamenii de ştiinţă au făcut prima

Cercetători de la Southwest Research Institute (SwRI) din San Antonio, Texas, au produs artificial fulgere lansând în nori o mică rachetă de care a fost atașat un cablu de cupru cu împământare, informează Agerpres. În doar câteva secunde s-au produs primele fulgere iar oamenii de știință au înregistrat sunetul produs cu o serie de microfoane de mare sensibilitate.

Citeşte şi ZIUA PAMANTULUI. Cea mai mare stea din Univers. Ce dimensiuni are

Apoi echipa a transformat datele înregistrate în imagini, rezultând prima „fotografie” a unui tunet. „Imaginea obținută inițial arăta ca o piesă de artă modernă, plină de culori vii, pe care să o expui deasupra șemineului”, a susținut Maher A. Dayeh, cercetător în cadrul Departamentului pentru Științe Spațiale al SwRI. „Dacă putem susține că înțelegem în general mecanica formării tunetului, nu știm încă exact care proces fizic antrenat de descărcarea electrică a fulgerului produce tunetul pe care-l auzim. Un tunet este perceput în funcție de distanța la care ne aflăm față de fulger. Din apropiere, tunetul are un sunet ascuțit și scurt de rupere, în timp ce de la distanțe mai mari are o durată mai lungă și se aude ca un hodorogit îndepărtat”, a explicat el.

Echipa de cercetători a plasat microfoane la aproximativ 95 de metri distanță de rampa de lansare a rachetei. Atunci când Dayeh a examinat pentru prima oară imaginea rezultată, nu a putut vedea tunetul propriu-zis pentru că identitatea sa acustică era ascunsă de imagini cu frecvențe mai ridicate. Pentru fiecare fulger declanșat, în imaginile de înaltă frecvență rezulta un „fulger acustic”.

Citeşte şi Premieră ştiinţifică: cercetătorii au creat un model teoretic pentru viaţa fără oxigen

Fulgerele se nasc în nori. Pe măsură ce particulele de gheață din nori se ciocnesc și se sparg, particulele mari și mici rezultate ajung să aibă sarcină electrică. Particulele mai mici, cu sarcină pozitivă, sunt împinse spre partea superioară a norului de curenții ascendenți, în timp ce particulele mai mari, cu sarcină negativă, se adună la baza norului. Astfel norul ajunge să dispună de un uriaș potențial electric, care se descarcă sub forma unui fulger în pământ. În acel moment, aerul prin care trece fulgerul este încălzit până la o temperatură de trei ori mai mare decât cea de la suprafața Soarelui. Din această cauză aerul se dilată brusc foarte mult, generând o undă de șoc — tunetul — care se propagă prin aer. Aceasta este versiunea simplificată a producerii tunetului.

În continuare, cercetătorii doresc să afle mai multe informații despre modul în care este generat sunetul specific al tunetului.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!