Oamenii de ştiinţă au identificat cum se orientează şobolanii în spaţiu

Oamenii de ştiinţă au identificat la şobolani o reţea neuronală specifică. Această reţea creează o hartă mentală a locaţiei în care se află aceste animale, conform LiveScience.com.
Filip Stan
05 apr. 2013, 16:54
Oamenii de ştiinţă au identificat cum se orientează şobolanii în spaţiu

În noul studiu cercetătorii au observat celule nervoase care pornesc şi se opresc, la propriu, la fel ca nişte întrerupătoare de curent, pe măsură ce şobolanii navighează printr-un labirint. Aceste observaţii pot oferi indicii extrem de importante pentru a înţelege modul în care creierul creează sentimentul locaţiei, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă cunoşteau că în procesul de alcătuire a hărţilor mentale este implicat hipocampusul, însă existau foarte puţine informaţii sigure cu privire la modul în care se formează aceste hărţi mentale sau de ce ajungem să ne rătăcim. Studii anterioare indicau faptul că anumite celule speciale din hipocampus erau activate atunci când animalele explorau un nou spaţiu, însă identificarea exactă a acelor celule nervoase care transmiteau informaţia către celulele de locaţie s-a dovedit foarte dificilă. Gradul de dificultate este dat de faptul că identificarea cu exactitate a fiecărei conexiuni neuronale este extrem de complicată, chiar şi la animale relativ simple, aşa cum sunt şobolanii.

Citeşte şi ŞOARECII pot să TUŞEASCĂ. Descoperirea care va duce la găsirea unui tratament pentru răceală VIDEO

Creierul unui şoarece este de dimensiunea unui bob de strugure. Un astfel de creier conţine aproximativ 50 de milioane de neuroni care sunt interconectaţi în 450 de miliarde de locuri„, susţine coautorul studiului, Edvard Moser, director al Institutului Kavli.

Pentru a putea urmări întregul proces cerebral de învăţare a unei noi locaţii, Moser şi colegii săi au creat un virus care poate introduce mici „întrerupătoare” biologice în neuronii rozătoarelor. Apoi ei au folosit fibre optice pentru a se conecta la celulele înzestrate cu întrerupător, permiţându-le cercetătorilor să activeze aceşti neuroni oricând doreau. În cele din urmă ei au introdus electrozi pentru a înregistra semnalele electrice care erau transmise între diferitele celule nervoase.

Apoi, echipa a pornit şi oprit aceste întrerupătoare biologice de aproximativ 10.000 de ori, în timp ce şobolanii străbăteau un labirint în căutarea hranei, fapt ce le-a permis oamenilor de ştiinţă să identifice neuronii individuali cu rol în orientarea spaţială. În mod simultan, ei au măsurat aceste semnale electrice care se transmiteau între diferite celule nervoase.

Prin combinarea acestor două informaţii, echipa a putut să recreeze reţeaua neuronală care se activează atunci când animalul a învăţat locaţia în care se află. Conform concluziilor obţinute, mai multe tipuri diferite de celule cerebrale participă la crearea hărţii locului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre