Oamenii de ştiinţă chinezi au creat maimuţe „autiste” pentru testarea tratamentelor pentru oameni

Cercetătorii chinezi au creat maimuțe "autiste" purtătoare ale unei gene umane asociate autismului, sperând să deschidă perspective terapeutice pentru această tulburare de dezvoltare a creierului, scrie revista 'Nature' citată de agenția France Presse.
Iulian Tudor
26 ian. 2016, 13:56
Oamenii de ştiinţă chinezi au creat maimuţe

Maimuțe transgenice (modificate genetic pentru a încorpora gena asociată cu unele forme de autism) prezintă un comportament asemănător cu cel al oamenilor care au această tulburare, notează cercetătorii, citând gesturile repetitive, anxietatea și tulburările în interacțiunea socială, scrie Agerpres.

Primatele non-umanoide sunt susceptibile să constituie modele mai bune pentru studierea acestor tulburări complexe din spectrul autismului decât alte modele animale disponibile, cum ar fi rozătoarele, potrivit revistei citate.

Acest lucru ar putea ajuta la dezvoltarea de strategii terapeutice pentru tratarea simptomelor autismului, sugerează autorii studiului.
Zilong Qiu, de la institutul de neuroștiințe din Shanghai, împreună cu colegii săi au dezvoltat un model de primate purtătoare ale sindromului duplicării genei MECP2, o tulburare de dezvoltare neurologică a copilului.

Ei au obținut opt maimuțe din specia Macaca fascicularis modificate și cinci mici purtători de gene umane moștenite de la o maimuță de sex masculin modificată genetic. Autorii studiului au observat comportamente sugestive pentru autism: deplasări repetate în cerc, reacții de anxietate precum și o diminuare a interacțiunilor sociale cu congenerii lor. Micile maimuțe au prezentat, de asemenea, interacțiuni sociale reduse.

Echipa va încerca să identifice deficiențele din circuitele cerebrale ale acestor maimuțe, notează AFP.

Odată identificată problema circuitului cerebral asociat cu anomalii de comportament, cercetătorii intenționează să testeze apoi potențiale tratamente pe macacii transgenici, inclusiv „prin folosirea tehniciilor de editare a genelor” pentru a face modificările dorite. Cercetătorul Zilong Qiu a precizat că metodele echipei sunt în concordanță cu normele etice internaționale.

„Această cercetare excelentă a dezvoltat un model mai sofisticat de autism, care ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră despre autism și, eventual, duce la dezvoltarea unui tratament mai adecvat”, a declarat dr. James Cusack, director de cercetare al asociației ‘Autistica’.

Totuși, având în vedere marea varietate de situații care acoperă termenul de autism „elaborarea unui model unic de autism ar putea fi greu de realizat”, a mai spus sursa citată.

La oameni, ‘tulburările din spectrul autismului’ sau ‘tulburările de dezvoltare omniprezentă’ acoperă o gamă largă de anomalii de comportament, de capacități intelectuale (de la retard mental până la subiecți talentați la matematică și informatică), precum și de aptitudini variabile în ceea ce privește limbajul, menționează agenția citată.

Citeşte şi ÎNDUIOŞĂTOR. Povestea maimuţei care a adoptat un căţel abandonat

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...