Oamenii de ştiinţă folosesc etichete electronice pentru monitorizarea ratei de mortalitate a albinelor

Albine din întreaga lume ar putea purta în curând mici dispozitive electronice de transmisie, în cadrul unui studiu realizat în Australia asupra creșterii bruște a ratei mortalității în rândul acestor insecte.
Alina Costache
25 aug. 2015, 15:32
Oamenii de ştiinţă folosesc etichete electronice pentru monitorizarea ratei de mortalitate a albinelor

Oameni de știință de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Australia desfășoară „Global Initiative for Honey Bee Health”, efort multi-național de găsire a unei soluții de combatere a fenomenului înregistrat în ultimii ani, de dispariție masivă a exemplarelor din cadrul speciei, potrivit Agerpres.

Albinele sunt cruciale pentru polenizarea a mai mult de 30 la sută dintre produsele alimentare pe care le consumă oamenii — cele mai multe fructe, legume, uleiuri, semințe și nuci. Descoperiri recente au scos în evidență deteriorarea tot mai evidentă a stării de sănătate a albinelor, care afectează capacitatea lor de a poleniza culturile, iar marți profesorul Paolo de Souza de la CSIRO a declarat că această inițiativă globală își propune să contribuie la înțelegerea cauzelor care afectează albinele.

Citeşte şi Albinele fac victime în Maramureş. O femeie a murit, iar un bărbat se zbate între viaţă şi moarte

El a spus că etichetele de identificare a frecvenței radio (RFID), care includ și micro-senzori, le vor permite cercetătorilor să monitorizeze sănătatea și bunăstarea albinelor în viața de zi cu zi.

Mica tehnologie poate permite cercetătorilor să analizeze efectele factorilor de stres — boli, pesticide, poluarea aerului, contaminarea apei, alimentație și factori meteorologici extremi — asupra deplasării albinelor și a capacității lor de polenizare. nalizăm și care sunt factorii cheie sau combinația de factori care duc la decesul în masă al albinelor. Senzorii, care funcționează în parteneriat cu tehnologia Intel, acționează în mod asemănător cu înregistrările din cutia neagră a zborurilor aviatice și vor oferi informații vitale despre factorii de stres cu impact asupra sănătății albinelor„, a spus De Souza într-o declarație.

În prezent, etichetele RFID au fost montate pe circa 15.000 de albine din Australia și Brazilia, menționează Xinhua.

Specialistul a afirmat că albinele sunt în general animale previzibile, dar modele comportamentale recente indică faptul că stresul afectează întreaga populație de albine de pe glob. De Souza a adăugat că, prin urmărirea și modelarea electronică a mișcării albinelor, cercetătorii pot ajuta „la identificarea cauzelor de stres, în scopul protejării importantului proces de polenizare realizat de albine”.

Cercetătorul CSIRO Saul Cunningham a declarat că, deși Australia a fost până în prezent suficient de norocoasă să nu sufere de un declin notabil al populației de albine, este important ca în viitor să nu se ajungă într-o situație disperată din acest punct de vedere.

Citeşte şi Avertisment serios al cercetătorilor: În scurt timp, oamenii vor pieri asemenea dinozaurilor

Acest lucru pune Australia într-o bună poziție pentru a acționa ca grup de control pentru cercetarea pe aceasta temă majoră, care ar putea să devină, într-o bună zi, și o problema sa„, a spus Cunningham.

De Souza consideră că a venit momentul pentru un efort național și internațional bine coordonat, folosind o tehnologie comună și protocoale de cercetare, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă la nivel global populația de albine, înainte să fie prea târziu. El a mai precizat că intenționează ca, după o serie de investigații științifice în cadrul CSIRO, să extindă cercetarea asupra albinelor în Mexic, Costa Rica, Argentina și Marea Britanie, menționează agenția Xinhua.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Fosta mare sportivă a României a murit printre străini, fără să mai aibă pe nimeni! Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al acesteia în Germania
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Este cea mia bună veste de la BNR! Sunt vizați românii cu rate la bancă
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Apocalipsa după alegeri. Românii vor ajunge săracii Europei
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Top 12 cele mai scumpe insule din Grecia: Care este insula care te poate lăsa cu buzunarul gol în vacanță
Capital.ro
S-a declarat ilegal. Decizie pentru românii care stau la casă. Statul schimbă legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
substantial.ro
Audieri în dosarul de hărțuire sexuală al profesorului Alfred Bulai de la SNSPA
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!