Sistemul conceput de oamenii de ştiinţă foloseşte o reţea neuronală care poate identifica depresia şi nivelul acesteia pe baza răspunsurilor scrise şi vorbite ale pacienţilor.
AI-ul descoperă semnele de depresie în urma procesării textului sau a înregistrărilor audio care conţin răspunsurile pacienţilor la chestionarele medicale.
Cercetătorii spun că una din calităţile cele mai importante ale sistemului creat este faptul că acesta nu este îngrădit de context. Nu trebuie create întrebări anume pe care să le înţeleagă AI-ul, iar acesta nu este pus în dificultate nici de răspunsurile noi. Acesta depistează semnele depresiei în orice context.
Modelul de inteligenţă artificială a fost antrenat cu ajutorul unei baze de date compusă din 142 de cazuri care conţineau interviuri scrise, audio şi video cu pacienţi care sufereau de probleme mentale dar şi oameni sănătoşi.
Pacienţii sunt evaluaţi pe o scară de la 0 la 27, în care scorurile cuprinse între 10 şi 14 sunt considerate moderate, iar cele între 15 şi 19 sunt considerate de moderat severe. Peste 19 sunt cazuri severe, iar sub 10 nu există depresie.
Din întreaga baza de date pe baza căruia a fost antrenat AI-ul, 20% dintre pacienţi au fost consideraţi că suferă de depresie de către cadrele medicale.
În urma evaluări, reţeaua neuronală folosită a depistat cu o acurateţe de 77% cazurile de depresie.
În acest moment, AI-ul nu este văzut drept un înlocuitor pentru medici în ceea ce priveşte diagnosticarea depresiei, ci doar ca un ajutor, care poate reduce nivelul de muncă al acestora ori poate atrage atenţia în cazul anumitor scăpări.