Oamenii de ştiinţă şi producătorii de vaccin sunt îngrijoraţi de ce se poate întâmpla dacă serurile care sunt disponibile în prezent nu vor mai fi eficiente împotriva noilor tulpini, astfel că specialiştii lucrează la noi versiuni ale vaccinurilor sau testează noi secheme de administrare.
De exemplu, guvernul britanic finanţează CureVac ca să folosească inteligenţa artificială pentru a anticipa ce tulpini noi vor mai apărea în circulaţie. Tot ei vor face un test de imunizare cu o doză de AstraZeneca şi o doză de Pfizer. Minimum şase săptămâni este perioada în care ar putea fi creat un vaccin pentru o nouă tulpină, scrie Mediafax.
Bloomberg scrie că mai sunt două variante: un vaccin care să ţintească mai multe tulpini ale coronavirusului, aşa cum sunt formulele de vaccin antigripal. Glaxo şi CureVac lucrează la un vaccin pentru tulpini multiple, care va fi gata abia anul viitor.
O altă variantă de vaccin este un ser care produce anticorpi nu doar pentru proteina spike a coronavirusului, ci şi pentru proteine din nucleul acestuia. O companie britanică a avut deja rezultate bune cu un astfel de vaccin în studiile pe şoareci, iar în vară va începe şi testarea pe oameni.