Oamenii de ştiinţă sunt şocaţi! Ce au descoperit pe pereţii reactorului nuclear de la Cernobîl: „Se hrănesc cu radiaţii”

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, a fost cel mai grav dezastru de acest tip din istorie. Mii de oameni au murit în chinuri groaznice sau au rămas bolnavi sau mutilați pe viață din cauza cantității radiațiilor eliberate în atmosferă în acea zi fatidică. Astăzi, la peste trei decenii de la incident, radiațiile persistă în zona Cernobîlului. Și totuși, acest loc deosebit de periculos a devenit un paradis pentru niște organisme bizare.
Romania TV
12 feb. 2020, 07:14
Oamenii de ştiinţă sunt şocaţi! Ce au descoperit pe pereţii reactorului nuclear de la Cernobîl:

Oamenii de știință au descoperit cel puțin 200 de specii și 98 de genuri de ciuperci care se „hrănesc” cu radiațiile de la Cernobîl. Descoperirea uluitoare a fost documentată pentru prima dată în 1991, când savanții au găsit ciuperci crescând pe pereții reactorului nuclear abandonat, care era încă „inundat” în radiații gama.

Uimiți, cercetătorii au început să studieze organismele (cunoscute sub denumirea de „ciuperci negre”, datorită cantității mari de melanină pe care o conțin) și au descoperit trei specii diferite care se hrăneau cu radiațiile gama. Aceste specii, Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans și Wangiella dermatitidis, creșteau mult mai repede în prezența radiațiilor. Mai mult, ciupercile creșteau în direcția radiațiilor, ca și cum ar fi fost atrase în mod natural de ele.

Citeşte şi: Doi români au fost condamnaţi în Franţa pentru că au cules prea multe ciuperci

„Ciupercile colectate de la locul accidentului conțineau mai multă melanină decât ciupercile colectate din afara zonei de excluziune. Asta înseamnă că aceste organisme s-au adaptat la mediul plin de radiații. Mai mult, am descoperit că 20% dintre ele chiar se hrăneau cu radiații”, a declarat Kashturi Venkateswaran, cercetător la NASA. Deoarece conțin o cantitate mare de melanină, ciupercile sunt capabile să se alimenteze din razele gama și să le transforme în energie chimică. Acest proces se numește radiosinteză.

Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă melanina din celulele pielii umane ar putea transforma, și ea, radiațiile în „hrană”, dar deocamdată părerea generală e că acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, savanții nu exclud această posibilitate în ceea ce privește alte forme de viață.

„Faptul că acest fenomen apare la ciuperci crește probabilitatea ca anumite animale și plante să aibă, și ele, capacitatea de a se hrăni cu radiații”, a afirmat microbiologul Arturo Casadevall.

Citeşte şi: Cernobîlul a devenit atracţie turistică. Vizitatorii sunt primiţi cu îngheţată „radioactivă” şi borcane cu aer contaminat. VIDEO

Acum, oamenii de știință vor să afle cum ar putea ajuta omenirea ciupercile „mâncătoare” de radiații. În primul rând, ciupercile ar putea contribui la protejarea celor expuși frecvent la radiații, precum bolnavii de cancer și inginerii care lucrează la centralele nucleare.

Oamenii de știință speră, de asemenea, că ciupercile vor putea fi utilizate pentru a dezvolta o sursă biologică de energie prin transformarea radiațiilor. De asemenea, abilitatea unică a acestor ciuperci ar putea fi utilă în cadrul călătoriilor în spațiu. În 2016, SpaceX și NASA au trimis pe Stația Spațială Internațională mai multe tulpini de ciuperci de la Cernobîl, pentru a fi testate în condiții de imponderabilitate.

Rezultatele studiului NASA s-ar putea dovei utile pentru misiunile spațiale viitoare, oferindu-e astronauților posibilitatea de a se proteja de cantitățile uriașe de radiații cosmice.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Simona Bucura Oprescu evită să clarifice creșterea pensiilor de la 1 ianuarie
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!