Oamenii de ştiinţă trag semnalul de alarmă. Aceştia subliniază că putem evita o viitoare pandemie dacă investim în cercetare înainte de a fi copleșiți de situaţie, așa cum s-a întâmplat cu Covid.
În timp ce specialiştii ţin piept infecțiilor, bolnavilor și victimelor, campaniilor de vaccinare (în unele țări nici măcar nu au început), urgențelor structurale și de sănătate cauzate de epidemia provocată de Sars Cov 2, comunitatea științifică cere să ne pregătim pentru viitor, deoarece următorul agent patogen poate fi mai puțin „politicos”.
Cercetătorii spun că Sars Cov 2 este un agent patogen ușor din punctul de vedere al evaziunii din sistemul imunitar, în timp ce alții, precum HIV sau virusul gripal în sine, au dezvoltat o serie de trucuri care le permit să păcălească sistemul de apărare al organismului. Pentru a ne apăra, spun autorii, trebuie să investim mai mult în cercetarea anticorpilor cu spectru larg.
„Ceea ce cerem – se spune – este o investiție imediată în cercetarea de bază care va duce la acumularea de vaccinuri eficiente cu spectru larg. Aşa cum am văzut şi în cazul gripei, o tulpină a virusului poate provoca mai multe decese decât un război mondial și poate provoca daune economice de trilioane de dolari. Cu siguranță, guvernele globale care cheltuiesc împreună 2 trilioane de dolari pentru apărare, pot găsi câteva sute de milioane pentru a opri următoarea pandemie”, au spus ei.
Topol și Burton consideră sun de părere că în ultima vreme cercetările științifice au atins o serie de succese și citează cazul virusului respirator sincitial. Abilitatea de a provoca sau eradica un virus emergent ar reduce foarte mult probabilitatea ca acesta să reziste la anticorpi și vaccinuri şi să evolueze. Pentru cei doi cercetători, în loc să se acționeze asupra apariției unui nou virus, oamenii de ştiintă ar putea interveni mai devreme.
Toată munca depusă pentru HIV, alți viruși și, evident, Sars Cov 2, ar putea cumva să ne avantajeze pentru un răspuns viitor, înainte ca următoarea epidemie să devină epidemie. Costurile acestui proiect sunt între 100 și 200 de milioane. Organizații precum Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), Covax Facility și Gavi (parteneriatul între entități publice și private pentru imunizarea celor mai sărace țări) „ar putea contribui la reunirea competenţelor și la demararea negocierilor necesare pentru a furniza tipurile de vaccinuri pe care le propunem. Vom avea focare în viitor și cel mai probabil vom vedea și alte epidemii. Trebuie să prevenim- spun oamenii de știință – înainte ca acestea să devină adevărate pandemii.
Citeşte şi: Bilanţ pandemie coronavirus: peste 2,28 milioane de morţi