În ultimele săptămâni , The Telegraph a vorbit cu 15 funcționari publici, parlamentari și directori ai companiilor publice și private. Toate sursele de rang înalt – care au vorbit sub rezerva anonimatului – au spus că acest conflict militar va escalada în lunile următoare. Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla dacă Rusia pierde. Cea mai semnificativă înfrângere a armatei ruse de la începutul războiului a schimbat dramatic situația din interiorul Rusiei.
Sursele Telegraph spun că ofensiva ucraineană a forțat Kremlinul să anunțe mobilizarea și să grăbească referendumurile pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Putin nu trebuie să piardă, așa că trebuie să întoarcă urgent situația de pe front în favoarea sa, a explicat o sursă apropiată Kremlinului.
Amenințarea războiului nuclear
Amenințarea cu războiul nuclear este un mesaj către politicienii occidentali: „Nu uitați, Ucraina nu are dreptul să ne învingă. Furnizând arme, nu faceți decât să amânați căderea Ucrainei”. Aproape toți interlocutorii arată că au prezis mobilizarea: „Era evident că armata avea nevoie de mai mulți oameni. Și era clar că anunțul va urma alegerilor locale. Și, după vot, s-a întâmplat”.
O sursă care participă în mod regulat la reuniunile de la Kremlin a descris evenimentele după cum urmează: „Ofensiva ucraineană le-a dat în sfârșit generalilor o scuză pentru a trece prin decizia de mobilizare. Generalii au continuat să sublinieze nevoia de mai multe resurse. Căutau o masă critică de cizme pe pământ. Este ca atunci când renovezi o casă. La început, muncitorii promit că vor face totul la timp și cu resursele disponibile, apoi ceva nu merge bine și spun: „La ce te-ai așteptat? Ne lipsește asta și asta”. Generalii ne-au înșelat”.
Deși multe surse au prezis mobilizarea, majoritatea s-au plâns de imprudența și reticența lui Putin de a-și explica planurile. „Nimeni nu explică nimic nimănui”, a spus o sursă nemulțumită apropiată guvernului. De asemenea, șeful băncii de stat a spus că este extrem de îngrijorat de faptul că liderul rus ia toate deciziile fără consultare.
„Este o mizerie. Putin îi spune fiecăruia lucruri diferite”
„Este o lipsă totală de coordonare. Este o mizerie. Putin spune fiecăruia lucruri diferite”, a spus o sursă apropiată guvernului. Ea subliniază că acest lucru se aplică nu numai economiei, ci și modului în care se desfășoară războiul: „Ce am făcut la Harkov? Nimeni nu are habar – nici politicienii, nici armata”.
Pe de altă parte, autoritățile se pregăteau din timp de mobilizare. În primăvară, Duma a adoptat legi care permit guvernului să transforme economia în condiții de război. Și mulți fani ai lui Putin îndemnau autoritățile de luni de zile să declare mobilizarea. Propagandistul Vladimir Soloviov a făcut în mod regulat astfel de apeluri în emisiunea sa de televiziune.
Putin însuși probabil se aștepta ca subalternii săi să fie mai pregătiți să se mobilizeze, dovadă fiind faptul că și-a luat un scurt concediu după anunțul ei. El şi-a acoperit absența – ca de obicei – cu întâlniri preînregistrate cu diverși oficiali și șefi de companii de stat. Sursele Telegraph au spus că Putin intenționează să se odihnească la reședința sa din Valdai. Cu toate acestea, patru zile mai târziu, s-a întâlnit cu Alexander Lukașenko, președintele belarus, la reședința sa din Soci – de asemenea, un loc ideal pentru vacanță.
Nu există relaxare
Dar Putin cu greu se poate relaxa. În a treia zi de vacanță, din cauza problemelor legate de mobilizare a fost nevoit să-l demită pe viceministrul apărării responsabil cu logistica și să semneze un decret de excludere a studenților de la mobilizare.
În ultimele zile, am văzut directori ai agențiilor guvernamentale, precum și companii publice și private încercând să găsească modalități de a-și proteja angajații de serviciul militar. Când The Telegraph a vorbit săptămâna trecută cu contactele sale, nimeni nu se aștepta ca mobilizarea „parțială” să aibă un efect atât de nediscriminatoriu. În același timp, puțini credeau că lucrurile se vor termina cu adevărat cu o mobilizare „parțială”.
„Acești 300.000 de rezerviști despre care ministrul Apărării Shojgu a spus că vor fi mobilizați sunt doar o distragere a atenției. Acum este parțial, dar apoi va urma mobilizarea în masă, iar după aceea arme nucleare tactice„, prezice o sursă apropiată guvernului.
Există puțin sprijin sincer pentru război în cadrul instituției ruse, potrivit directorului general al unei mari companii private care îl cunoaște pe premierul rus Mihail Mishustin: „Toți acei oficiali care fac public comparații cu cel de-al Doilea Război Mondial fac doar ceea ce se așteaptă de la ei. Este mecanismul lor de apărare. Problema societății ruse este că încercăm întotdeauna să găsim o cale de a ocoli o situație proastă în loc să ne răzvrătim împotriva ei”, a spus sursa Telegraph.
Dacă Rusia pierde războiul?
Un incident semnificativ a avut loc la recentul Forum Economic de Est de la Vladivostok, la care a participat și Putin. În prima zi, toată lumea s-a îmbătat foarte tare, ceea ce a dus la un număr mare de vorbitori absenți în sesiunile de dimineață. „A reflectat starea de spirit generală”, a spus un participant la forum.
Când îi întrebi pe cei din elită care se opun războiului de ce nu își dau demisia, mulți recunosc că este posibil din punct de vedere tehnic: „Poți să cumperi un bilet dus în afara țării. Dar atunci ce? Unde să mergi? Ce să faci. Nu poți lua cu tine mai mult de 10.000 de dolari”. Oficialii guvernamentali intervievați de The Telegraph – atât cei care susțin războiul din Ucraina, cât și cei care i se opun pe plan intern – nu au putut preciza scopul final al războiului și posibilele sale rezultate.
„Este clar că trebuie să câștigăm. Este singura opțiune posibilă. Trebuie să facem totul ca să se întâmple și trebuie să o facem acum. Acest tren se mișcă deja și suntem în el; există doar două căi de ieșire”, a spus un înalt oficial.
Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar pierde războiul, sursa a răspuns că nu-și poate imagina un astfel de scenariu. Ca și în cazul altor interlocutori care susțin războiul, el a repetat doar narațiunea propagandiștilor: Occidentul vrea să distrugă Rusia, iar înfrângerea în războiul cu Ucraina ar însemna distrugerea Rusiei.