Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Vasile Balaban, a declarat că oamenii ale căror case au fost inundate vor fi cazaţi la cămine culturale şi şcoli, până când va fi găsită o soluţie pentru cazare pe o perioadă mai lungă, respectiv locuinţe modulare.
Şeful ISU Galaţi a spus că undele de viitură nu au trecut, fiind în continuare şuvoie de apă care se scurg de pe versanţi, dar că acestea nu sunt însă cele mai grave inundaţii din judeţ, o situaţie critică fiind în 2007, când oraşul Tecuci a fost inundat aproape complet.
El a făcut aceste declaraţii la intrarea în Prefectura Galaţi, unde urmează să aibă loc o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la care la ora transmiterii acestei ştiri au ajuns miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica şi Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Şapte persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, potrivit ultimului bilanţ al inundaţiilor, raportat de autorităţile judeţene.
În urma viiturilor şi-au pierdut viaţa doi bărbaţi şi o femeie din localitatea Cuca, un bărbat şi o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi şi un bărbat din comuna Pechea. Persoana dispărută este o fetiţă de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care iniţial reprezentanţii Prefecturii şi ai ISU informaseră că ar fi decedată.
Datele cu privire la numărul victimelor inundaţiilor se schimbă de la o oră la alta, potrivit autorităţilor, astfel că iniţial erau raportate de către Prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă patru persoane decedate şi o persoană dispărută.
Conform reprezentanţilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane.
Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.
Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.
În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.
La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.
De asemenea, este blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru.
Totodată, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.
Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi.
Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alături de care se va afla şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.