Oamenii lui Băsescu o distrug pe Udrea: „Unele afirmaţii ale Elenei Udrea sunt simple bârfe”

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate în mandatele lui Traian Băsescu a vorbit, pentru Q Magazine, despre motivațiile, sensul și efectele acuzelor aduse de Elena Udrea în spațiul public cu privire la sistemul de forță care ar conduce România.
Alina Costache
04 feb. 2015, 16:40
Oamenii lui Băsescu o distrug pe Udrea:

În calitatea de consilier pe probleme de securitate, ați lucrat strâns și cu serviciile de informații și cu președintele Traian Băsescu. Cât de aproape de realitate și cât de aproape de fabulație sunt acuzele, sistemul descris de Elena Udrea în care serviciile de informații ar controla practic România?

În cei șase ani de activitate la Cotroceni, interacțiunea mea cu serviciile de informații a fost una oficială, instituțională. Am descoperit instituții de securitate națională competente în îndeplinirea atribuțiilor, acționând în limitele legii. Sigur, auzi bârfe prin piață, dar în marea lor majoritate nu erau de luat în calcul. În societatea românească, în ceea ce ține de activitatea serviciilor de informații este foarte multă mitologie.

În cei șase ani de activitate la Cotroceni, nu m-am intersectat cu situații precum cele descrise de doamna Udrea. Ele, dacă sunt adevărate, țin de o altă lume, paralelă celei tehnocratice, de stat, lumea politico-mediatică. Este o mare diferență între o lume și cealaltă. În prima se operează cu informații certe sau cu un grad mare de certitudine, cineva garantând pentru acuratețea lor. Deciziile de securitate națională nu se iau plecând de la poziții părtinitoare, cine pe cine amenință sau șantajează sau lucruri similare. În lumea politică, de unde vine și doamna Udrea, se operează primordial cu bârfe, zvonuri, intrigi, un stil complet diferit. Dacă ne uităm la afirmațiile doamnei Udrea, eu am bănuielile mele că unele ar putea fi adevărate, alte sunt convins, sunt doar bârfe.
Cred că este exagerat, de exemplu, să te consideri a fi un canal de informații alternativ pentru președinte, să te compari practic un un serviciu de informații, ținând cont de potențialul informativ al unei instituții, care în nici un caz nu se poate compara cu posibilitățile unei persoane. Desigur, poți să îi dai unele informații, să porți anumite discuții cu președintele, făcând parte din cercul de apropiați al său, inclusiv anumite informații pe care le ai numai tu. În definitiv, nici serviciile de informații nu sunt atotștiutoare, pentru simplu motiv că nu au suficiente resurse umane și financiare să monitorizeze tot, cum exagerat se apreciază.

Este o exagerare și să spui că serviciile controlează pe toată lumea sau că ele ar avea cea mai mare putere în România. În țara noastră puterea este foarte fragmentată, Președintele, premierul, președinții Camerelor, președinții de partid având propriile lor puteri. Au deasemenea mare putere instituțiile de mass-media și patronii lor. Repet, puterea  politică în România este foarte  fragmentată și asta este un lucru bun. Avem un rezonabil echilibru al puterilor.  În plus, acțiunea serviciilor este îngrădită prin propriul mod de organizare, prin lege, prin interactiunea cu  alte instituții și chiar îngrădiri reciproce ale serviciilor între ele.

Este o exagerare și să spui că serviciile controlează pe toată lumea 

De-a lungul timpului, au fost momente când președintele Traian Băsescu a acționat altfel decât ar fi trebuit sau ați căzut la consens în urma consultărilor, lăsându-vă senzația că au existat factori externi care au determinat modificarea acțiunii?

Președintele Traian Băsescu a fost un președinte competent și puternic, cu o  personalitate puternică, acest lucru nu poate fi negat. Dar chiar în aceste condiții, l-am văzut în cei șase ani cât am lucrat împreună, având limite în acțiunea sa politică, limite date de Constituție, de lege sau date de rezistența celorlalți actori politici. L-am văzut uneori în ipostaza mai puțin dorită de dânsul de a nu putea determina un anumit curs al acțiunii sale politice, de a nu putea face ce vroia. Sigur, a întins până la limită anumite atribuții constituționale, dar niciodată nu le-a depășit.

Modul în care Maior a trebuit să plece a fost nedrept 

Elena Udrea a vorbit despre o formă de putere ocultă care controlează România a instituțiilor de forță. Cine are cătușele și informații conduce țara?

Este păcat, că dupa atâția ani de eforturi, după atâtea succese profesionale, datorită unor interese de grup sau individuale se generează o imagine deformată, chiar falsă asupra activității serviciilor de informații, în special asupra SRI-ului, instituția cu o contribuție esențială la reușita campaniei anti-corupțe.

Acest lucru induce la nivelul instituțiilor un sentiment de nesiguranță sau chiar de frustrare profesională. Aceste instituții în care oamenii își fac treaba foarte bine sunt terfelite, sunt decredibilizate și se mătură pe jos cu ele. Oamenii care lucrează în acele instituții nu merită un astfel de tratament. Inclusiv modul în care George Maior a trebuit să plece de la comanda SRI a fost complet neelegant, abrupt  și nedrept, ținând cont de multiplele sale sucese profesionale.

Citeşte interviul integral pe Q Magazine

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
La ce temperatură să setezi aerul condiționat în mașină ca să consumi mai puțin combustibil
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Rusia a făcut anunțul ferm! Ucraina nu mai are de ales
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri