Oamenii lui Joe Biden au pregătit diverse planuri de acțiune, pentru a reacționa țintit, la nevoie. Astfel, oficialii administrației de la Washington susțin că tensiunile ar putea fi înghețate, pe timpul iernii. Nici Zelenski, nici Putin nu vor câștiga prea mult teren.
Un al doilea scenariu, mai nefericit, presupune utilizarea armelor chimice în Ucraina. Ar fi vorba despre clor, amoniac, gaz sarin sau noviciok. Ar fi cel mai negru scenariu, cu excepția atacului nuclear.
SUA consideră că Rusia continuă să investească în consolidarea capacității sale de arme chimice. Potrivit unui consilier al Congresului intervievat de Politico, senatorii au fost informați în această toamnă cu privire la stocul de arme chimice al Rusiei și la amenințarea care rezultă pentru Ucraina.
Totuși, Consiliul Național de Securitate al SUA a refuzat să ofere informații suplimentare.
BBC însă, susține că nu există informații care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina ar fi iminent.
Scenariul armelor chimice a fost adus în spațul public de SUA, respectiv presa occidentală, și în marție, la câteva săptămâni de când Putin a pornit invazia din Ucraina.
Mai mult, la rândul lor, rușii au acuzat SUA și Ucraina că ar putea utiliza arme chimice, o măsură disperată orchestrată prin intermediul „laboratoarelor biologice” finanțate de Washington.
Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a calificat aceste acuzații drept „fake news”.
„Este absurd. Este genul de operațiune de dezinformare pe care am văzut-o în mod repetat de la ruși de-a lungul anilor în Ucraina și în alte țări, acuzații care au fost demontate.
Este un exemplu al tipurilor de pretexte false pe care am avertizat că le-ar putea inventa rușii”, a scris aceasta, pe Twitter.
Potrivit CNN, presa rusă de stat anunța în 2015 că are imagini cu ce ar fi fost laboratoare coordonate de SUA în Ucraina și Georgia, care ar fi provocat focare de boli care ar fi ucis animale.