Duelul cu primarul în funcție, social-democrata Gabriela Firea va fi însă extrem de dur, iar pentru a se asigura de succes de data aceasta (a mai candidat și în 2012), Dan știe că are nevoie de toate resursele.
Potrivit unor surse apropiate anturajului lui Nicușor Dan, unul dintre oamenii pe care i-a ținut aproape și pe care se bazează în această luptă este Matei Păun, bancherul de investiții care a condus în 2016 campania USR.
Informația este de culise, dar o privire rapidă pe pagina de Facebook a lui Păun, cât se poate de publică, arată că cei doi sunt foarte apropiați. La trei-patru zile, Păun distribuie conștiincios postările lui Nicușor Dan.
Fie îl numește “genul meu de tip” (“my kind of guy”), fie îi admiră la scenă deschisă tenacitatea (“Tenacity is the greatest of political characteristics”). Cel mai recent share este din 11 iulie, o postare în care Nicușor Dan se arată surprins plăcut de jurnaliștii de la Libertatea care au trecut doar să îl salute. De fapt, articolul cu pricina îl pune pe Dan în lumina reflectoarelor, arătând că este singurul dintre cei 42 de parlamentari de București pe care l-au găsit la birou. Și de fapt, a început campania electorală. Să ne amintim o vizită similară, vizita “surpriză” a moderatorului Antenei 3, Mihai Gâdea, în biroul primarului Gabriela Firea în primăvara lui 2017.
O altă postare distribuită de Păun este cea din 4 iulie, în care mesajul electoral este cât se poate de clar – “/…/ Pentru mine este încă o ocazie să le mulțumesc oamenilor care au venit alături de mine și au crezut în ideea de a schimba Bucureștiul. Așa cum am mai spus, lupta este grea și de lungă durată, dar am încredere că suntem pe drumul cel bun’’, scrie Nicușor Dan.
Pentru politica mare, este nevoie de bani mulți. La începutul acestui an, Păun a mai ridicat un fond de investiții – Black Sea Fund I – cu o capitalizare de aproape 43 de milioane de euro, alături de alți trei investitori – Arin Ion, Adrian Vasile (cu poziții anterioare la Țiriac Holdings și Rompetrol) și Cornel Fumea. Matei Păun este și fondatorul băncii de investiții BAC Investments, cu operațiuni în România, Bulgaria, Serbia, Macedonia și Belarus.
În 2016, mai multe articole din presă au speculat legături cu Rusia, unul dintre argumente fiind faptul că în anii ’90, viaţa şi job-ul l-au dus pe Păun la Moscova, într-o perioadă în care se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.
În perioada crizei financiare din 2007, BAC a intermediat mai multe finanțări pentru România din partea Băncii Internaționale de Investiții (BII, cu sediul la Moscova și un fel de BERD al zonei estice care investește doar în cele nouă state membre ale sale: România, Slovacia, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Vietnam și Rusia).
La o lună după ce Păun ridica noul fond de investiții, senatorul PNL, Florin Câțu susținea că vehiculul financiar prin care Rusia încearcă să obțină controlul asupra unor zone economice din România este Banca Internațională de Investiții (urmând să fie principalul finanțator și partener al controversatului Fond Suveran).
Păun a mai ținut prima pagină a ziarelor la finalul lui 2016, după ce Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand a lansat în spațiul public, după alegerile locale, acuzații grave la adresa acestuia – ”/…/ S-au comis abuzuri și greșeli din partea „echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Păun. Venit la USB inițial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. (…) Matei Păun este un personaj controversat. Nu știm unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, nici măcar ce cetățenie are. Păun este susținut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros. (…) Păun a purtat în privat discuții cu PNL în numele USR, afectând grav imaginea de independentă a USR fată de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discuții, Păun a încercat să o determine pe Clotilde să „atace” la TV niște membri PNL al căror nume ea nici măcar nu-l cunoștea, în scopul de a ajuta anumite facțiuni din PNL să-și regleze conturile. In urma refuzului primit, Păun a filtrat invitațiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată (în campanie CNA impune televiziunilor să se coordoneze cu partidele)”, scria Moroianu pe Facebook la acel moment.
În contextul alegerilor din 2016, printre sponsorii importanți lui Nicușor Dan s-au numărat Iulian Stanciu (Emag), Florin Talpeș (Bitdefender), Radu Octavian (RTC-Diverta), Roxana Sanda Wring și Dragoș Manda (Axxess Capital). Cei oficiali, printre cei neoficiali s-ar fi numărat proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu și Nicolae Badea de la Aedificia Carpați.