Executivul de la Budapesta a impus în luna februarie 2022 să impune un preț maxim la alimente precum lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui, pentru a proteja cetățenii ungari de costurile mari. Ulterior, prețurile la carburanți și ratele și creditele ipotecare, au fost și ele plafonate, potrivit antena3.ro.
Gergely Gulyas a precizat miercuri că, în cazul ouălor și cartofilor, prețurile în magazine și supermarketuri vor fi plafonate la prețul pe care îl aveau în data de 30 septembrie. De la acest plafon de preț sunt exceptate piețele agroalimentare.
Ungaria se confruntă cu o adevărată problemă atunci când vine vorba de inflație, a precizat Gulyas, la finalul ședinței de Guvern.
Creșterea abruptă a prețurilor la alimente, dar și la facturile la utilități, stau la baza inflației din Ungaria.Prețurile la energie au crescut cu 64% pentru gospodării și cu 40% prețurile la alimente, mai mult decât dublu față de media UE.
Pâinea, brânza și ouăle și-au dublat prețul în 2022, prețurile ouălor fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.
Atât inflația accelerată, cât și deprecierea forintului până la un minim istoric, a făcut ca Banca Națională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie și a decis în regim de urgență să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinți.
Citește și: Bubuie inflaţia în România, iar s-au scumpit produsele de bază. Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi